BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzó befektetés a Brexit után

A Brexit következtében Nagy-Britannia dinamikusabb gazdasági növekedési pályára léphet.

A Brexit következtében Nagy-Britannia – az Európai Unió kötöttségeitől és terheitől megszabadulva, hagyományosan erős globális kapcsolatrendszerére, fejlett pénzügyi infrastruktúrájára és a nagy állami fejlesztési projektekre támaszkodva – dinamikusabb gazdasági növekedési pályára léphet.

Az egyik legbritebb bank, a Lloyds (amelynek tevékenysége szinte teljes egészében Nagy-Britanniára koncentrálódik) ennek a folyamatnak minden bizonnyal haszonélvezője lesz, hiszen a gazdaság élénkülése emeli a kamatszintet, a kihelyezések növekszenek, s ezek javítják a bank eredményességét. A várakozásokhoz képest kicsit gyengébb tavalyi nyereségszámok után a bank idén növekvő nyereségességgel számol, emiatt az elemzők többsége vételre ajánlja a bank részvényeit. Ebben közrejátszhat az is, hogy a bank vezetése a tavaly ősszel felfüggesztett részvény-visszavásárlási program újraindítását tervezi.

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/AFP

A Lloyds javuló eredményessége a bank kötvényeit is erősíti, így a 12 százalékos kamatozású, amerikai dollárban kibocsátott kötvényt is. A kötvény mérsékelt kockázatú: két minősítő befektetési kategóriába, a harmadik pedig a befektetési kategóriáknál egy osztállyal alacsonyabb kockázati osztályba sorolta. A kötvény örökjáradék, vagyis a visszavásárlásig a meghatározott kamatot fizeti. A kötvény vegyes kamatozású: 2024. december 16-ig évi 12 százalék dollárkamatot fizet, ezt követően pedig változó kamatozású lesz, a kamat mértéke 11,756 százalék, plusz a három hónapos amerikai kamat, amely a jelenlegi várakozások szerint meghaladja majd a 12 százalékot.

A kötvényt a kibocsátó 2024. december 16. után háromhavonta, százszázalékos árfolyamon visszahívhatja. A legkorábbi visszahívás esetén a kötvény jelenlegi vásárlása 5,2 százalék körüli éves hozamot biztosít, ám ha ennél később történik meg a visszahívás, a kötvény hozama akár két számjegyű is lehet. Ezen túl a kötvény – a bank hitelkockázatainak csökkenése esetén – még árfolyamnyereséget is eredményezhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.