BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tervez most osztalékfizetést az OTP

Piaczárás után tette közzé a BÉT honlapján az OTP közgyűlési előterjesztéseit.

Csütörtökön piaczárás után tette közzé a BÉT honlapján az OTP közgyűlési előterjesztéseit. A dokumentumban szereplő javaslat szerint a közgyűlés a társaság 2019. évi anyavállalati mérlegét 10 138,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel, és 193,354 milliárd forint adózott eredménnyel állapítja meg azzal, hogy a közgyűlés az adózott eredményről az alábbiak szerint dönt: a bank 19,335 milliárd forint általános tartalékot képez, a fennmaradó összeget pedig az eredménytartalékba helyezi.

A határozati javaslatban nincs szó osztalékkifizetésről, annak ellenére, hogy korábban, március elején a menedzsment még úgy nyilatkozott, hogy szándékában áll éves alapon 13 százalékos emelést végrehajtani, ezzel a kifizetésre javasolt osztaléktömeg 69,44 milliárd forintot, részvényenként 248 forintot tehet ki.

A Közgyűlési Dokumentumok 26. számú jegyzete tartalmazza a menedzsment korábban már megismert javaslatát, mely szerint a 2020. évben a bank menedzsmentje várhatóan 69 440 millió forint osztalék kifizetését javasolja a 2019. évi eredményből, amely részvényenként 248 forintos osztalék kifizetését jelenti a részvénytulajdonosoknak.

Nagyot fordult a világ egyetlen év alatt

Az OTP az elmúlt években egyre magasabb osztalékot fizetett, majdnem egy évvel ezelőtt egy elemzői telekonferencián Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese még arról beszélt, hogy az OTP vezetősége egy év múlva akár reálisnak is tarthatja az extra osztalék kifizetését. Ez azonban annak lesz függvénye, hogy a jövő év, azaz 2020 elején mennyi a rendelkezésre álló felesleges tőke és hogyan alakulnak a tőkemegfelelési mutatók. A helyzet azonban hónapok alatt radikálisan megváltozott,

utoljára 2008 és 2010 között fordult elő, hogy az OTP nem fizetett osztalékot.

A 2011 óta tartó dinamikus osztaléknövekedési pálya után (tavaly 61,3 milliárd forintos osztaléktömeg mellett 221 forintot fizetett részvényenként a bank) drámai visszaesés lenne az idei zéró kifizetés. Ez nagy valószínűséggel szinte teljes mértékben a koronavírus járvánnyal és annak következményeivel lenne kapcsolatba hozható.

Fotó: VG – Vémi Zoltán

Az OTP 2020. évi rendes közgyűlését április 30-án tartja, amennyiben a későbbiekben hatályos jogszabályok és járványügyi előírások lehetővé fogják tenni.

Szintén csütörtök este közölte a bankcsoport, hogy

előzetes, nagyságrendi becslése alapján a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett kamatok későbbi, kamattal nem növelt értéken történő megfizetése – részvételi aránytól függően – akár 26 milliárd forint egyszeri veszteséget is okozhat

az OTP Core esetében (adózás előtt). A negatív eredményhatás egyösszegű elszámolására a 2020 1Q eredményben, bemutatására pedig a korrekciós tételek között kerül majd sor.

Könnyítés és szigorítás az MNB-től

Március 20-án Kandrács Csaba a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy „az MNB további számos – a pénzügyi rendszer stabilitását nem veszélyeztető – adminisztrációs teher könnyítéséről is döntött a bankoknál, és ideiglenesen egyes prudenciális előírások teljesítése alól felmentette őket. A hitelintézetek finanszírozási helyzetének stabilitását szavatoló jópár előírást viszont szigorított a jegybank – emelte ki Kandrács Csaba. Egyebek közt azt is elvárja az MNB a bankoktól, hogy ne fizessenek osztalékot – hívta fel a figyelmet.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.