BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz megfejteni az áprilisi ralit

A tőzsdei cégek értékének nagy részét nem az idei teljesítményük adja.

Az amerikai tőzsdeindex mindössze 15 százalékkal van történelmi csúcsa alatt, pedig nekem úgy tűnik, hogy a világ több mint 15 százalékban romlott el

– fakadt ki egy április végi interjúban Howard Marks, a legendás befektető. És persze lehet, hogy igaza is van, de most mégis veszem a bátorságot, hogy egy picit vitatkozzam vele. Marks megjegyzése ugyanis arra utal, hogy a piac „elromlott”, legalábbis a kialakult gazdasági helyzet tükrében a részvénypiacok viselkedése nem megalapozott. Hiszen mégis hogyan lehet az, hogy az amerikai részvénypiacok az egekbe szökő munkanélküliség és a lefagyó gazdaság ellenére az elmúlt évtizedek egyik legjobb teljesítményét nyújtották áprilisban?!

A befektetők ilyen jellegű érzelmi disszonanciájára több magyarázat is van. Egyrészt a piacok mindig a jövőt árazzák, épp ezért általában gyorsabban is fordulnak, mint a gazdaságok (lefelé és felfelé egyaránt). Másrészt a tőzsde a relatív értékítéletek világa: a korábban beárazott szcenáriókhoz képest a kevésbé rossz (azaz relatíve jobb!) forgatókönyvek is tudnak árfolyam-emelkedést okozni. Harmadrészt pedig a tőzsde nem egyenlő a gazdasággal. Az amerikai tech óriások helyzete – öt cég alkotja az S&P 500 index több mint 20 százalékát – nem hasonlítható össze a kis- és középvállalkozások millióinak problémáival.

Még egy szempont a vállalatértékelés matematikája.

A tőzsdei cégek értékének nagy részét ugyanis nem az idei vagy a jövő évi teljesítményükadja, hanem az elkövetkező évtizedeké.

Így megint csak oda lyukadunk ki, hogy a mostani sokk kapcsán a két kulcskérdés: meddig tart, és milyen tartós hatásokkal jár? Mert ha csak pár negyedévig, összgazdasági szinten nagyobb tartós hatások nélkül, akkor a vállalati szektor teljes kapitalizációjában sem törvényszerű a tartós és hatalmas zuhanás.nMert bár most minden a máról szól, a tőzsdei cégek valós értékének nagy részét az elkövetkező évtizedek lehetőségei adják. Így nem is az a fő kérdés, hogy a piac „elromlott-e” vagy sem, hanem az, hogy a valóban elromlott gazdaság mikor gyógyul meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.