BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld szárnyakra válthat az Airbus

Kevesen gondolhatják, hogy akár aranyévek is állhatnak a repülőgépgyártók előtt.

A hangulat most a temetőket idézi, s kevesen gondolhatják, hogy akár aranyévek is állhatnak a repülőgépgyártók előtt. A környezetvédelmi törekvések azonban pozitív lökést adhatnak a szektor szereplőinek, felgyorsíthatják azt a folyamatot, melynek eredményeként a légitársaságok elmozdulnak a zöldebb repülés irányába.

Vitathatatlan, a repülőgépek földre kényszerítésével, a légi közlekedés szinte teljes leállásával soha nem látott kihívásokkal kellett szembenézniük a légitársaságoknak, a gyártóknak és beszállítóknak úgy, hogy a vírus kitörését megelőzően a teljes iparágnak permanens növekedést jósoltak a következő évtizedekre. Ezt a prognózist alátámasztotta a több mint tízezer darabos, ezermilliárd dollárt is meghaladó értékű repülőgép-rendelés, valamint az idegenforgalom szárnyaló tendenciája. A szektor tavasszal mélyütést kapott, de a világ legnagyobb gépgyártójának számító Airbus jövője ennek ellenére is stabilnak tekinthető, így a válságot nettó adósság nélkül indító cég hosszabb időtávon akár hatalmasat profitálhat a globális környezetvédelmi törekvésekből.

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megemelkedő károsanyag-kibocsátás miatt a repülőgépgyártókra kulcsszerep hárulhat a dekarbonizáció időszakában. A dráguló karbonkvótáknak, vagy az egyre népszerűbbé váló ESG befektetési trend elvárásainak következtében a légitársaságok nyomás alá kerülhetnek, hogy induljanak el a zöldülés útján, amit az Európai Unió is prioritásként kezel. A kontinensen az egyik legnagyobb és legidősebb flottával rendelkező Air France-KLM-nél és a Lufthansánál is fokozatosan lecserélhetik a 15-20 éves keskeny törzsű Airbus gépeket, ha nem akarnak még nagyobb versenyhátrányba kerülni a náluk jóval fiatalabb, hatékonyabb gépeket üzemeltető fapadosokkal szemben.

Úgy gondolom, hogy rövid távon siralmas a helyzet, de a légitársaságoknak kötelességük lesz a környezetbarát technológiák használata, ami a piac stabilizálódását követően ismét emelkedő pályára állíthatja az Airbus megrendelésállományát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.