BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz bankok nyeresége jelentősen csökkenhet

Az orosz bankok adózott eredménye jövőre akár a felére eshet.

Az orosz bankok adózott eredménye jövőre akár a felére eshet az idei éviről – véli az orosz analitikai hitelminősítő ügynökség, az ACRA.

A szervezet kedden ismertetett jelentésében az áll, hogy számításai szerint az ágazat együttes profitja jövőre 735 milliárd rubel (10 milliárd dollár, 1 rubel=4,07 forint) lesz, mintegy fele az idei évre vártnak.

Az ügynökség szerint az orosz bankágazatot komolyan sújtja, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkent az orosz gazdaság teljesítménye és ezzel együtt gyengült a rubel is.

Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

A hitelminősítő szerint emiatt azzal kell számolni, hogy bővül a rossz hitelek aránya és ennek a hatására a bankoknak növelniük kell az erre félretett tartalékösszeget.

Az ACRA számításai szerint az orosz bankágazat idei együttes adózott eredménye 1410 milliárd rubel lesz, 16 százalékkal kisebb a múlt évinél. Az ágazat nyeresége az idei első tíz hónapban 1300 milliárd rubel volt.

A hitelminősítő jövőre 3,8 százalékos orosz GDP-növekedéssel számol, ami a legnagyobb bővülés lenne 2012 óta.

 

Az orosz jegybank az idei évre mintegy 4 százalékos gazdasági csökkenést vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.