BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leállt a Toyota Angliában

A japán gyár korábban több hónapos leállást vizionált egy Hard-Brexit esetére.

Közös európai intézkedés ugyan nem történt a hétvégi angliai karantén intézkedésekre, de már attól megszakadtak a szigetország autóiparának ellátási láncai, hogy Franciaország lezárta a brit határt.

A japán Toyota már egy nap után leállította az angliai gyártást.

A közép-angliai Derbyshire megyében működő Toyota gyárba átlagosan 37 percenként érkeznek kamionok az európai beszállítók által gyártott részegységekkel. A cég európai vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy akár csak egyetlen részegység nem érkezik meg időben valamelyik külföldi beszállítótól, akkor lehetetlenné válik az autógyártás az üzemben a fennakadás idejére.

Fotó: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket / Getty Images

Az üzem napi termelési értéke 12 millió font. És azzal számoltak, hogy amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhanna ki az Európai Unióból, akkor akár hónapokra is leállhat az angliai gyártás.

Elemzők szerint az sem zárható ki, hogy a francia határzár a brit tárgyalási pozíció puhítására irányul. Miközben Boris Johnson a francia kereskedelmi útvonalak azonnali újranyitását követeli, a háttérben folynak a Brexit tárgyalások. És a brit miniszterelnök állítólag engedményt tenne a halászati szabályozásban, ha cserébe az EU más területen, főleg az egyenlő versenyfeltételek tekintetében hajlandó engedni. Ám a miniszterelnök szóvivője szerint nem tolják ki az év végi Brexit határidőt.

A Toyota részvénye közel 1 százalékos eséssel zárta a mai kereskedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.