BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeresek a magyar zöldkötvények Japánban

Magyarország tavaly első külföldi szuverén kibocsátóként eredményesen lépett a jen zöld kötvények piacára.

Magyarország tavaly első külföldi szuverén kibocsátóként eredményesen lépett a jen zöld kötvények piacára. A lépést a 2020-as tevékenység alapján 2021. év elején egy japán kutatóintézet és a gazdasági sajtó is díjazta a szigetországban, elismerve ezzel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) munkáját – írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Tavaly szeptemberében Magyarország sikeresen bocsátott ki japán jenben denominált kötvényeket összesen 500 millió euró értékben a belföldi japán tőkepiacon.

A kötvények egyharmada zöld kötvény volt, az ezekből befolyt összeget igazoltan környezetvédelmi, klímavédelmi fenntarthatósági célokra kell fordítani.

Fotó: AFP

A kibocsátás idén elnyerte a Research Institute for Environmental Finance (RIEF) nevű tokiói székhelyű non-profit kutatóintézet ’Sustainable Finance Award’ nemzetközi szekciójának díját.

A RIEF fő célja, hogy népszerűsítse Japánban a környezettudatos finanszírozást. Magyarország a szuverén kategóriában diadalmaskodott, a díjat virtuális formában vehette át Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár és Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója.

Elismerésben részesült a magyar zöld kötvény a japán gazdasági szaksajtó részéről is. A Nikkei csoport pénzügyi hetilapja, a Nikkei Veritas a tavalyi év legjobb szamurájkötvény kibocsátásainak listáján a magyar szuverén 2020. szeptemberi tranzakciója a harmadik helyet érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.