BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatért a karácsonyi szabadságról a kötvényprogram

A jegybanki állampapírállomány átlépte az 1000 milliárd forintot.

A jegybank 40 milliárd forint értékben vett állampapírokat a keddi aukcióján – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

December második felében csupán másodlagos piacon vásárolt kötvényeket az MNB – 10-10 milliárd forint értékben – azonban a mostani tender nyomán ismét felpöröghet a program.

A jegybanknál lévő állampapírállomány átlépte az 1000 milliárd forintot, 1034 milliárd forintot tesz ki.

A program felülvizsgálata még december elején megtörtént, ennek keretein belül 1000 milliárdról 2000 milliárd forintra növelték a vásárlási keretet. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a tavalyi utolsó kamatdöntő ülés után arról beszélt, hogy a repóeszkzről az állampapírprogramra helyezheti a hangsúlyt a jövőben a jegybank.

Fotó: Shutterstock

A keddi aukción a legnagyobb állománnyal bíró 2031/A sorozatból csupán 6,1 milliárd forintért vett állampapírt az MNB, a legnagyobb mennyiségben a 2033/A sorozatból vásárolt, mintegy 23,8 milliárd forintért.

A megszokottnál többet költöttek a hosszabb futamidejű kötvényekre, a 2038/A sorozatból 6,1 milliárd forintért, a 2041/A sorozatból pedig 4 milliárd forintért vásárolt a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.