BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Földre vitték az OTP részvényt

Csúnya kiütést szenvedett el a vezető hazai bank papírja a tőzsdén

Lejtőre került az OTP-árfolyama hétfőn, nem sokkal a kereskedés vége előtt 4,4 százalékos mínuszban kereskedtek a bankpapírokkal, csúnya lett a zárás is: a 16 905  forintos záróár 5,1 százalékos napi mínuszt jelent.

A napi minimum 16 805 forint volt, ami nem véletlen, hiszen 16 800 forintnál technikai támasz akadályozhatja meg a további esést. A részvény idei árfolyamcsúcsa nem is olyan rég 19 400 forint volt. 

A VG kérdésére Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési üzletágvezetője elmondta, több tényező együttes hatása a hétfői nagy esés. Egyrészt az OTP piacára egy napos fáziskéséssel érkezett meg az ausztriai lezárások negatív hatása, pénteken ugyanis a vezető hazai bank részvénye felülteljesítő volt a régiós és különösen az ausztriai riválisokkal szemben. Itt bár közvetlenül nem érinti a lezárás, de a vírusszámokat látva kehet rá esély, hogy esetlegesen más országokban is hasonló lépések jöhetnek. 

Fotó: Shutterstock

Szerepet játszhatott az orosz-ukrán konfliktus hétvégi élesedése is, fogalmazott a Concorde szakértője. Kalkulációjuk szerint, ha az OTP ukrajnai leányának a 2015-ben indult konfliktushoz hasonló mértékű céltartalékot kellene képeznie, az 1000 forint negatív hatást jelentene részvényenként. A Concorde-nál úgy látják, a 17 ezer forintos árfolyam már indukálhat óvatos vételeket az OTP részvény piacán, tartós fordulathoz azonban a jelenleg negatív szentiment javulására lenne szükség, amit pedig az orosz-ukrán feszültség és/vagy a vírus számok javulására lenne szükség – utóbbi tetőzését a Mikulás hozhatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.