BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Feljövőben az ESG-derivatíva piaca

Ahhoz, hogy az ESG-termékek a fősodor részévé váljanak, elengedhetetlen, hogy a befektetők olyan egyszerűen, olcsón és gyorsan kereskedhessenek velük, mint a hagyományos benchmarkokkal.
2022.04.26., kedd 13:15
Stratégia Etf
Fotó: esg/Shutterstock

Az ESG ETF-iparág nagy utat tett meg az első ESG ETF kibocsátása óta eltelt húsz évben. Az ETFGI adatai szerint napjainkban csaknem ezer ESG ETF közül válogathatnak a befektetők, az általuk együttesen kezelt vagyon pedig 400 milliárd dollárra nőtt a 2005-ös kétmilliárdról. Az ESG-indexekhez kapcsolódó származtatott termékek fejlődése ezzel szemben jóval új keletűbb: az első ESG-indexekre szóló futures-ök 2018-ban jelentek meg. Azóta viszont rohamléptékű a fejlődés, a Graham Capital Management közelmúltbeli felmérése szerint ma már világszerte 22 ESG benchmark indexre jegyeznek futures-öket, melyek közül az S&P 500 ESG Indexre szólók a leglikvidebbek. 

Fotó: Shutterstock

A határidős kereskedési volumen korábban a negyedévek végére koncentrálódott, amikor a piaci szereplők lezárták vagy későbbi lejáratra görgették a kifutó kontraktusokat. Az utóbbi időben azonban sokkal kiegyenlítettebbé vált a negyedéven belüli likviditás, ami arra utal, hogy egyre több piaci szereplő használja aktív, taktikai kereskedésre a határidős termékeket.

A futures-ök sikerén felbuzdulva S&P ESG-indexekhez kötött ETF-opciók és indexopciók is piacra kerültek, szélesebb eszköztárat biztosítva ezzel a kockázatkezelésre és a spekulációra. Az ESG-indexekhez kapcsolódó derivatív (származtatott) piac növekvő jelentőségét mutatja, hogy az S&P ESG-indexekhez köthető futures-ök és opciók együttes kereskedési volumene a legutóbbi, 2021-es adatok szerint eléri a kapcsolódó ETF-ek kereskedési volumenét. 

De miért fontos mindez? Ahhoz, hogy az ESG-termékek a fősodor részévé váljanak, elengedhetetlen, hogy a befektetők olyan egyszerűen, olcsón és gyorsan kereskedhessenek velük, mint a hagyományos benchmarkokkal. A futures-öknek és opcióknak fontos szerepük lehet a befektetők ESG-termékek iránti bizalmának erősítésében, egyrészt azzal, hogy nagyobb likviditást biztosítanak, másrészt pedig azzal, hogy megkönnyítik a piaci félreárazások rövid időn belüli felszámolását.

A piaci félreárazások megszüntetéséről hagyományosan az arbitrazsőrök (a különböző piacok közt fennálló árkülönbözetet használják ki) gondoskodnak, akiket egy alaptermékhez kapcsolódó, likvid származtatotttermék-ökoszisztéma vonz egy adott piacra, márpedig az S&P ESG-indexek körül pontosan egy ilyen van kialakulóban.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.