BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Az inflációs fordulat az amerikai részvénypiacon is irányváltást hozhat

2022.06.03., péntek 16:16

Az amerikai részvénypiac idei gyenge teljesítményének oka az összekapcsolódó inflációs és jegybanki folyamatokban keresendő. Az emelkedő infláció egyre szigorúbb monetáris politikát követel meg, ami negatívan hat a piacok likviditására és emeli az állampapírpiaci hozamokat is. Ez pedig közvetlenül is visszahat a részvénypiaci értékeltségekre, hiszen magasabb tőkeköltségét, így alacsonyabb diszkontrátát eredményez. Máshonnan nézve pedig befektetési alternatívaként újra megjelentek a hosszú kötvények.

Így aztán a részvénypiac vizsgálatakor a jelenlegi környezetben talán a legfontosabb az inflációs folyamatok követése. Ott pedig mintha a változás első jeleit tapasztalnánk. A Fed által elsősorban figyelt év/év alapú PCE inflációs mutató áprilisban első alkalommal mutatott csökkenést, a stabilabb, maginflációs mutató pedig már második hónapja csökkent. Stabil csökkenő trendről még nem, de biztató jelekről már beszélhetünk.

BEF-alapok, részvények, növekedés Businessman hand kéz rámutat pointing finger to növekedés growth sikeres success pénzügyi finance üzlet business chart of metaverse metaverzum technology financial graph investment analízis diagram on analysis stock market tőzsde  background with digital economy exchange.
Fotó: Shutterstock

Az inflációs fordulat megérkezte fontos fejlemény, ami az eszközárak tekintetében is fordulatot hozhat. Az amerikai 10 és 30 éves állampapírhozamok az elmúlt hetekben csökkenésnek indultak, erre pedig pozitívan reagálhat az amerikai részvénypiac is.

Az elmúlt hónapokat enyhén emelkedő eredményvárakozások és csökkenő részvénypiac jellemezte. Vagyis az index értékének csökkenését az értékeltség (P/E hányados) csökkenése vezérelte. Számításaink szerint a bekövetkező értékeltségi csökkenés megfelelt annak, amit a 10 éves hozamok emelkedése indokolt. Ennek eredményeként az elmúlt időszak rendkívül magas értékeltsége mostanra az elmúlt 10 év átlagára, 18,2-re mérséklődött. A csökkenő kötvénypiaci hozamok pedig ismét emelkedő értékeltségi mutatókat tehetnek indokolttá, mely változatlan eredménykilátások mellett is emelkedő részvényárakat generálhat.

Ha technikailag nézzük, akkor fontos jelzés, hogy az MACD vételi jelzését követően az S&P 500 kitört az április második felétől meghatározó csökkenő trendcsatornából.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.