BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Osztalék, mint rendszeres jövedelemforrás

Az osztalékbevétel már 7,2 százalékot képvisel az amerikai háztartások összjövedelmében.
2022.06.09., csütörtök 16:16

Az egyetemi tankönyvekből még azt tanultam, hogy egy rendszeres készpénzáramot preferáló befektetőnek a kötvénypiac felé érdemes fordulnia. A 2008-at megelőző évtizedekben ez a megközelítés tökéletesen működött, az államkötvények világszerte inflációt meghaladó reálhozamot biztosítottak. 

BEF-alapok, részvények, növekedés Businessman hand kéz rámutat pointing finger to növekedés growth sikeres success pénzügyi finance üzlet business chart of metaverse metaverzum technology financial graph investment analízis diagram on analysis stock market tőzsde  background with digital economy exchange.
Fotó: Shutterstock

A 2008-as válságot követően azonban nagyot fordult a világ, a drasztikus globális kötvényhozam-csökkenés és az infláció emelkedése miatt a fejlett világ államkötvényeinek reálhozama negatívba fordult, ami az inflációval lépést tartó készpénzáramot kereső befektetők részéről új megközelítést tett szükségessé.

Az ilyen befektetők számára az államkötvények egyik lehetséges alternatívái az osztalékfizető részvények lehetnek. Közép-, és hosszú távon a tőzsdei vállalatok által kifizetett osztaléktömeg nem csak lépést tartott az inflációval, hanem jelentősen meg is haladta azt: például az S&P 500 vállalatai által kifizetett osztalékok a 2000-es 140,1 milliárd dollárról 2021-re 511,5 milliárd dollárra emelkedtek, ami összességében 3,7-szeres, évesítve pedig 6,4 százalékos növekedésnek felel meg, míg a fogyasztói árak éves átlagos emelkedése ugyanezen időtávon mindössze 2,3 százalékos volt. 

Ez azt jelenti, hogy az S&P 500 vállalatok által kifizetett osztalékok vásárlóereje 2000 óta több, mint 130 százalékkal nőtt. Az osztalékjövedelem, mint bevételi forrás növekvő jelentőségét a makrogazdasági statisztikák is visszaigazolják: az amerikai Bureau of Economic Analysis adatai szerint az osztalékok háztartások jövedelmén belüli aránya az 1980 első negyedévi 3,2 százalékról 2022 első negyedévére 7,3 százalékra emelkedett, míg ugyanezen időtávon a kamatbevételek aránya 16,2 százalékról 9,2 százalékra csökkent. 

Tekintettel a kamat- és osztalékbevételek relatív fontosságának drasztikus eltolódására, az osztalékra koncentráló részvénypiaci stratégiák fontos szerepet játszhatnak a rendszeres jövedelmet megcélzó befektetők portfólióiban. Mára az osztalék stratégiáknak számos vállfaja érhető el, melyek közül a legfontosabbak az osztalék növekedésre, és a magas osztalékhozamra fókuszáló változatok. Előbbiek jelenleg az alapvető fogyasztási cikkek, míg utóbbiak a közműcégek részvényeit súlyozzák felül.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.