BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy eséssel indította a hetet a pesti tőzsde

A BUX index és a vezető részvények egyaránt vesztettek értékükből a kereskedés végeztével.

Borúsan kezdte a hetet a Budapesti Értéktőzsde: mind a vezető részvények, mint a BUX index értékcsökkenést könyvelhetett el.

BÉT
Fotó: Teknős Miklós / MW

Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta: az európai piacok, így a BÉT is zuhant. A BUX 1,33 százalékos esése összhangban van a főbb európai indexekkel: a részvénypiac forgalma 8,0 milliárd forint volt, a BUX index 44 793,85 ponton zárt.

Az elemző szerint az Európában és Amerikában is látható részvénypiaci esés legfőbb oka, hogy pénteken az Amerikai Egyesült Államokból erős munkaerőpiaci adatok érkeztek, amiből a piaci szereplők arra következtettek, hogy messzebb van még a kamatemelési ciklus vége, ez pedig negatívan hat a részvényárakra.

Az elemző jelezte: az OTP árfolyamát az is befolyásolta, hogy leminősítéseket kapott a Moody’s hitelminősítőtől.

A Mooody’s leminősítette az OTP Bank lejárattal rendelkező alárendelt devizaadósságát, valamint egy fokozattal rontotta az OTP Jelzálogbank Zrt. hosszú lejáratú kibocsátói minősítését is. 

A blue chipek közül a Mol kurzusa csökkent a legnagyobbat, 2,12 százalékos esést élt meg, záráskor 2682 forintot kértek egy részvényért, napi forgalmuk pedig 860,24 millió forinton alakult. 

Az OTP árfolyama 4,45 milliárd forintos forgalom mellett 1,49 százalékot csökkent, 10 565 forinton zárta a kereskedést. A Magyar Telekom papírjai 1,46 százalékot vesztettek értékükből, 53 millió forintos forgalom mellett 370,5 forinton fejezték be a kereskedést. 

A Richter kurzusa 0,37 százalékot csökkent, 2,43 milliárd forintos forgalom mellett 8070 forinton zárta a napot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.