BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyetlen nagyobb szereplő eladása lendíthette ki a gyenge oldalra a forintot

Feltűnően gyorsan visszaerősödött a magyar fizetőeszköz.

Komolyan feszegeti a korlátait a forint, amely az elmúlt napokban viszonylag szűk sávban mozgott. Már a csütörtök esti órákban jelentős mozgás indult az euróval szemben a forint gyenge oldalán. Pénteken már a 383 közelében húzódó 30 napos mozgóátlagról pattant fel a jegyzés, s a 384,50 közelében haladó csökkenő trendvonalat, vagyis a forinterősödési trendet tesztelte a euró-forint kurzus. Délelőtt 385,277-ig szúrt fel a jegyzés. 

forint
Fotó: Shutterstock

Amennyiben szignifikáns lett volna, illetve a későbbiekben az lenne a trendvonal áttörése, akkor technikai alapon 387,50-ig, az 50 napos mozgóátlagig nyílna tere a forint gyengülésének. Ám még délelőtt forinterősödés kezdődött, s ebéd után már 381,7 környékén jegyezték a forintot, majd onnan újból felfelé indult a kurzus. És hamar 382 fölé lendült. Ez a támasz szint azért fontos, mert ennek letörése 379-ig nyitna teret a forinterősödésnek. 

Az euró-forint árfolyama 2023. március 10-én

A forint gyenge oldalra lendülésére még könnyen magyarázattal szolgáltak az elemzők. Könnyű volt a megromlott globális szentimentre fogni, hogy a forint vezette a közép-európai devizák pénteki esését. Kiemelték a kemény bírálatot megfogalmazó jegybankelnök és a határozott választ adó kormányfő vitáját, amelynek nyomán a felek tárgyalóasztalhoz ülnek. Mindenesetre, a fejlemények aggodalmat kelthettek a befektetők körében. Ám mindez nem ad magyarázatot az erős oldali visszalendülésre. 

Engem is meglepett a forint gyors visszaerősödése – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Szerinte, a tegnapi amerikai tőzsdepánik nyomán, 

egyetlen tengerentúli szereplő adhatott el jelentősebb forinteszközt. 

Erre utal, hogy késő este indult a forintgyengülés, amikor Európában nincs nagy mozgás a piacon. A mai régiós esésben a zloty is jóval lemaradt a forinttól. Valószínű, hogy nem követte a piac a kitárazót, s ennek köszönhető a gyors visszarendeződés.   

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.