BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januári mélypontról kapaszkodik vissza a forint, pluszban az OTP

Aki reggel belevett az OTP-papírokba, egy nap alatt 500 forintot kereshetett részvényenként. A javuló befektetői hangulat a magyar fizetőeszközt is megsegítette.

Hektikus mozgások jellemzik hétfőn a forint piacát: az euró-forint keresztárfolyam körülnézett, milyen a magaslati levegő a 402-es szint felett, majd a január óta nem látott szintről délután gyors lefordulás következett. 

Stack of Hungarian 20000 forint banknotes close up
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Fotó: Bence Bezeredy

Ahogy javult a nemzetközi befektetői hangulat, és jött fel a magyar tőzsde is a padlóról – az OTP ledolgozta a reggeli 5,5 százalékos szakadást és enyhe pluszba küzdötte fel magát –, úgy tért vissza az erő a forintba: késő délután 396 forint alá bukott az euró ára. 

A Magyar Bankholding elemzői szerint a reggeli gyengélkedés mögött az állt, hogy a negatív hírek sokkal nagyobb hatással voltak a magyar devizára; az év elejétől tapasztalt rendkívül jó teljesítményt jórészt spekulatív, forró pénzek beáramlása váltotta ki, ezeket a pozíciókat azonban sokan zárták. 

Az ING Bank szakértői arról írtak, hogy ha a globális befektetői hangulat javul, a kelet-közép-európai régió devizáira fellendülés vár. 

A bank elemzője a forint mellett a cseh koronát illetően is optimista, a két devizát segíti az energiaárak esése (a földgáz ára a kilowattonkénti 40 euró alatt is megfordult a holland energiatőzsdén), valamint a szigorú monetáris politika. Hozzáteszik: ha a Fed nem okoz negatív meglepetést egy 50 bázispontos emeléssel szerdán, az segítheti az euró-dollárt, ezáltal pedig a régiós devizákra is jótékony hatással lehet. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.