BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező fordulat: kicsi pluszban a BUX, nagyot megy a Mol, éves csúcson az arany

Enyhülni látszik a reggeli tőzsdepánik. Az arany piacán szinte minden a további emelkedés irányába mutat.

Enyhült a reggeli tőzsdepánik, a BUX index késő délelőttre már pluszban van, korrigált az OTP Bank is, a bankrészvénnyel már csak 1,8 százalékos mínuszban kereskednek, a nap sztárja pedig a 3,3 százalékkal izmosodó Mol. Az olajtársaság háza tájáról nem érkezett hír, egyes befektetők a napokban örvendetes bejelentésre számítanak a 2022-es év nyeresége terhére fizetendő osztalék összegéről. A forint piacán is megnyugodtak a kedélyek, egy euró 398,8 forintba kerül a bankközi devizapiacon.  

Budapest 2020.10.08.BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációkfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2020.10.08.
BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációk
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az OTP-vel kapcsolatban a fordulat magyarázható azzal, hogy a csoport úgynevezett likviditásfedezeti mutatója 172 százalék, ez jóval magasabb, mint a szabályozó által elvárt 100 százalékos szint – írta hétfőn a KBC elemzője. Ez a mutató az európai bankszektoron belül is magas szintet jelent, ez alapján pedig 

az OTP, valamint a nagyobb és hasonló mutatókkal büszkélkedő európai bankok ugyancsak képesek lennének kezelni egy nagyobb betétkiáramlást is.

Fordultak a vezető európai tőzsdék is, a DAX 0,4 százalékkal emelkedik, és az amerikai határidős indexek is pozitív nyitást valószínűsítenek. Lefelé korrigál az elmúlt napokban szárnyaló arany, de az unciánkénti kurzus csak néhány dollárral esett a 2000-es szint alá. 

Az Erste elemzői szerint az arany áremelkedését segíti, hogy az eszköz korábban alulsúlyozott volt, így most jelentős tőke indult meg ebbe az irányba. Az arany árfolyam-emelkedésének kedvezhet a hozamszintek csökkenése, illetve a gyenge dollár, valamint az is, ha a Fed óvatos lépésekre és kommunikációra vált szerdán. 

Az aranypiacon egy évvel ezelőtt lehetett hasonló árszinteket látni. A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint amíg a kockázatvállalási környezet törékeny (a befektetők egyelőre nincsenek meggyőződve arról, hogy a hatósági lépések képesek megakadályozni további bankcsődök bekövetkeztét), addig nem kell arra számítani, hogy megfordul a jelenlegi emelkedő trend.


 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.