BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak vita volt a Richter-osztalékról, az eredmény már korántsem volt szoros

Kedden tartotta az évi rendes közgyűlését a Richter. Olyan történt, amire a cég 30 éves tőzsdei történetében még egyszer sem volt példa.

Elmaradt a meglepetés, a Richter közgyűlésén jelen lévő részvényesek elfogadták az igazgatóság 390 forint/részvény osztalékjavaslatát. A kisebbségi részvényes – Corvini Alapítvány – magasabb osztalékról szóló indítványa elbukott.

20230425 BudapestRichter közgyűlés
Fotó: Kallus György / VG

A szokásos módon a határozatképesség megállapításával indult a Richter Gedeon évi rendes közgyűlése. A szavazatképes részvények 51,87 százaléka képviselte magát a gyógyszergyártó április 25-i eseményén. Bogsch Erik a Richter elnöke, a 2022-es üzleti évet értékelve hangsúlyozta az akvizíciók fontosságát és fenntartását (cégek és gyógyszerek), illetve kérte a közgyűlést, támogassa az igazgatóság azon osztalékjavaslatát, amely 73 százalékkal haladja meg az előző évben kifizetett összeget. Felelevenítette a 28 milliárd forintos extraprofitadó fizetési kötelezettséget, illetve annak alapját, indokoltságát kérdőjelezte meg a Richter számára az elmúlt 6 hónapban már kifejezetten kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamok bemutatásával. Hiába lett a harmadik negyedévben 51 milliárd forint pénzügyi eredménye, azt a negyedikben 45 milliárd forint veszteség követte – emlékeztetett Bogsch Erik. Aki továbbra is bízik abban, hogy a gyógyszeriparra kivetett extraprofitadóról elindul egy konzultáció a kormánnyal. 

A tisztított EBIT-et meghaladta a 200 milliárd forintot, az árbevétel pedig a 800 milliárdot tavaly – idézte fel Orbán Gábor vezérigazgató. A cariprazine 138 milliárd forintot hozott a Richternek (amerikai értékesítés). Ez azért fontos, mert ez a készítmény adta a 2021-es év után a 2022-es évben is a 60 százalékát a tisztított üzemi eredménynek. 

2023-ról szólva Orbán a működési környezetről elmondta, számos piacukon bizonytalanná vált a gazdasági növekedés, ez emellett inflációs nyomással (a teljes vertikumban), megnövekedett kamatokkal és magas árfolyam-volatilitással párosul. A cariprazine 2029-ben lejáró szabadalmával kapcsolatban elhangzott, a Richter annak eljövetele után is stabil jövedelemtermelő cég marad. Az akvizíciós célpontokat elsősorban a nőgyógyászati szegmensben keresik (az elmúlt évtizedben 1,5 milliárd euró értékben akviráltak). 

20230425 BudapestRichter közgyűlés
Orbán Gábor vezérigazgató. Fotó: Kallus György / VG


 

A legizgalmasabb napirendi pont a 9-es volt, ebben az osztalékról szavaztak. 

A cég tőzsdei történetében először részvényesi indítvány érkezett egy magasabb osztalék kifizetéséről. A Corvini Alapítvány (10 százalékos befolyása van) tett arra javaslatot, hogy 90 milliárd forint osztalékot fizessen ki a Richter a 2022-es eredmény terhére. A cég igazgatósága ezt nem támogatta, sőt a leghatározottabban ellenezve, az eredeti javaslatuk mellett tartottak ki, amely 72,7 milliárd forint (a tisztított eredmény 40 százaléka). A társaság likvid forrásait ráadásul az extraprofitadó is csökkenti, illetve csökkentette – de ez csak egy példa, hogy miért nincs tere a magasabb osztaléknak. Az egyik javaslat 390, a másik (alapítványi) 480 forint/részvény osztalékfizetést jelentett volna.

Először az igazgatóság által tett javaslatról szavazott a közgyűlés. Az is elhangzott, hogy az osztalékot majd június 15-én fizetik ki. Itt kért szót Korányi Tamás magánrészvényes, aki elmondta, általában aktívan képviseli a magasabb osztalékfizetést. Most elmondta, az éves osztalékemelés jelentős mértékű, ami kiegészül a sajátrészvény visszavásárlással, ez így együtt 600 forint juttatás lenne a részvényenként a 834 forintos EPS (egy részvényre jutó konszolidált eredmény) után. Korányi lényegében az igazgatóság javaslatának elfogadását javasolta. Bízik benne, hogy a sajátrészvény visszavásárlási (srv) program tartós marad és a visszavett részvényeket bevonja a Richter. 

Egy másik magánrészvényes is felszólalt, aki szerint az extraprofitadó jelentősen rontotta a Richter papírok megítélését. Ő az alapítvány osztalékjavaslatát támogatta és emellett a srv programot is előnyösnek tartotta. 

A mindenki által izgalommal várt szavazáson az igazgatóság javaslatát többségében támogatta a közgyűlés, csak 21 millió részvényesi szavazat érkezett a javaslat ellen, míg 74 millió mellette. A Corvini osztalékjavaslata kisebbségben maradt: igaz, közel 24 millió igen szavazatot kapott. 


 


 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.