BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon is divatba jött a sajátrészvény-vásárlás az osztalékemelés helyett

Bizonytalan környezetben ódzkodnak a tőzsdecégek a fenntarthatatlan osztalékemelésektől, amelyeket a befektetők hajlamosak beépíteni a várakozásaikba. Visszavásárlással hátrányok nélkül jutalmazhatják a részvényeseket. Csütörtökön a Magyar Telekom 14,6 milliárd forintos keretösszegig vette a részvényeit.

A magyar tőzsdét is elérte a sajátrészvény-vásárlási hullám. A tengerentúlon már tavaly is rekordot döntöttek a vállalatok sajátrészvény-vásárlásai, s idén is nagyban zsákolják saját papírjaikat a cégek. A Russell 3000 indexkosár tagjai idén eddig több mint 600 milliárd dollár értékben vásároltak vissza részvényeket. A sajátrészvény-vásárlások bikapiaci hatást keltenek, amikor ugyanis egy vállalat veszi magát, akkor mesterségesen felpumpálja keresletet, és ezzel legalább időlegesen emeli a részvényárfolyamot. 

20230217 MiskolcÚj helyen, új arculattal várja ügyfeleit a Telekom Miskolcon, a József Attila úti Auchanban. A piacvezető telekommunikációs szolgáltató a fenntarthatóság jegyében országszerte átalakítja üzleteit.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 20230217 Miskolc

Új helyen, új arculattal várja ügyfeleit a Telekom Miskolcon, a József Attila úti Auchanban. A piacvezető telekommunikációs szolgáltató a fenntarthatóság jegyében országszerte átalakítja üzleteit.
Fotó: Ádám János ÁJ 
Észak-Magyarország
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Aukción vásárolt saját részvényeiből csütörtökön a Magyar Telekom, a meghirdetett 14,6 milliárd forintos keretet teljesen kimerítették. A vásárlási átlagár 443 forint volt, a legszerencsésebbek 448 forintot kaptak minden egyes Telekom-részvényért.

A hazai blue chipek közül, nemcsak a Magyar Telekom kedvez a részvényeseinek

– mondta a VG-nek Sághy Balázs, az Equilor elemzője. Hozzátéve: az OTP és a Richter sajátrészvény-vásárlási programot indított, míg a Mol azt a megoldást választotta, hogy a részvényenként 100 forintról 150 forintra emelte az osztalékot, amit még megfejeltek 200 forint rendkívüli osztalékkal.   

A Richter április 6-án indította 12 hónapos, legfeljebb 40 milliárd forint értékű sajátrészvény-visszavásárlási programját, amelyből eddig 3 milliárd forintot merített ki, s a teljes vásárlási keret egy részvényre vetítve 214 forintot jelent.

Az OTP igazgatósága 2024. október 28-ig kapott felhatalmazást, hogy a sajátrészvény-állományt 70 millió darabos plafonig bővítse. AZ OTC-piacon az előző napi BÉT-záróár 150 százaléka, míg tőzsdei kereskedésben annak 120 százaléka a vételár felső határa. Az OTP sajátrészvény-állománya május 17-én 144 038 darab volt. Tavaly 11 millió, tavalyelőtt pedig 17 millió volt a visszavásárolt részvények átlagos darabszáma. Az OTP milliárdos nagyságrendű vételei 

piacmozgató hatásúak, és a keret 1 százaléka sincs még kimerítve.

A kisebb papírok körében sem ritka a sajátrészvény-vásárlás. A CIG menedzsmentje például úgy kapott felhatalmazást vásárlásra, hogy a sajátrészvény-állomány nem haladhatja meg az 5 százalékot. Az ANY Biztonsági Nyomda legfeljebb a jegyzett tőke 20 százalékáig vásárolhat, az előző napi záróár legfeljebb 120 százalékán, s a felhatalmazás 2024. október 14-ig szól.  

Az elemző szerint a sajátrészvény-vásárlások a bizonytalan környezetben jöttek divatba, ahol 

az osztalékemeléstől ódzkodnak a cégek, mert az úgymond „ragadós”, és beépül a várakozásokba.

A piacon sokan úgy vélik, hogy a fenntarthatatlan módon növelt osztaléknál szerencsésebb az egyszeri visszavásárlás, amelynek nincsenek negatív következményei. Mások szerint a visszavásárlásokkal manipulálhatók az egy részvényre jutó eredménymutatók, így a menedzsment könnyebben elérheti a középtávú ösztönző céljait olyan befektetések rovására, amelyek fontosak lennének a vállalat hosszú távú működése szempontjából.   

A tengerentúli tőzsdéken olyan méreteket öltött a sajátrészvény-vásárlás, hogy az Egyesült Államokban január óta 1 százalékos adóval sújtják. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.