BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdére készül az OpenAI-főnök új atomcége

Sam Altman egy kis, moduláris atomreaktort fejlesztő céget vinne tőzsdére.

Hamarosan tőzsdére léphet a ChatGPT mögött álló OpenAI-vezér támogatását élvező, nukleáris energiával foglalkozó startup, az Oklo – közölték kedden a cég illetékesei. A vállalat azonban nem az egyenes utat választja, hanem egy úgynevezett ürescsekk-vállalattal (SPAC) való fúzió révén válna kereskedhetővé.

Fotó: AFP

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy e vállalkozás, az AltC mögött ugyancsak Altman és az ürescsekk-cégeket sorozatban alapító Michael Klein áll. Ez még a hasonló, általában a bennfenteseket meggazdagító cégek világában is ritkaságnak számít. A SPAC segítségével való tőzsdére lépés rendkívül divatos volt 2020–21-ben, ám sok befektető pórul járt később, miután legalább egy tucat ily módon tőzsdeivé vált cég kért már csődvédelmet – idézi fel a The Wall Street Journal.

Az Oklo a tervek szerint kis, moduláris reaktorokat hozna létre, lehetővé téve a sorozatgyártásukat. Az AltC és az Oklo már kilenc hónapja dolgozik az utóbbi vállalkozást 850 millió dollárra értékelő fúzió tető alá hozásán. Az AltC ráadásul időbeli korlátokkal is küzd, ugyanis a magáncégek tőzsdére vitelére alapított SPAC-ok nem várhatnak akármeddig azzal, hogy felvásárlási célpontokat találjanak. 

További kérdéseket vet fel, hogy Altman a tranzakció mind a két oldalán jelen van.

Az OpenAI-alapító szerint már csak azért is megéri az energiaszektorba fektetni, mert a mesterséges intelligencia rengeteget fogyaszt. Altman szintén a mesterséges intelligencia várható terjedésével indokolja az íriszlenyomatot gyűjtő kriptocége, a Worldcoin létjogosultságát. Ennél a cégnél biometrikus adatainkért kaphatunk kriptót.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.