BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén nem volt még ennyire gyenge a forint, a BUX viszont történelmi csúcson jár

Az EU-s pénzek érkezése egyre kérdésesebbé válik, a devizapiacok pedig kíméletlenül reagálnak a fejleményekre. A BUX-ot azonban nem lehet megállítani.

Hatalmasat gyengült a forint péntek délelőtt: a hazai deviza idei mélypontot jelentő 383,38-ig zuhant az euróval szemben, az értékvesztés hátterében minden bizonnyal a befagyasztott uniós forrásokhoz való hozzáférés további elbizonytalanodása állhat.

Budapest,,Hungary,-,Jun,11,,2022:,The,Hungarian,Forint,Coins
Idén nem volt még ennyire gyenge a forint.
Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki szokásos reggeli rádióinterjúban ugyanis az Európai Bizottság Magyarországot érintő jogállamisági-, illetve migrációs politikai fenntartásai kapcsán úgy fogalmazott:

nincs az a pénz, hogy az LMBTQ aktivisták kezébe adnánk az unokáinkat.

Ezt a piacok könnyedén értelmezhették úgy, hogy a magyar kormány nem nyitott a Brüsszel által vitatott gyermekvédelmi törvény további módosítására, ami útjába állhat a Bizottság által még befagyasztott 20,5 milliárd euró feloldásának, ez pedig határozottan negatív érinti a hazai deviza, illetve a gazdaság kilátásait is.

A forint az euróval szembeni idei mélypontjának beállításával párhuzamosan a dollárral szemben is megtette ugyanezt: a zöldhasú egy egységéért jelenleg 352,5 forintot kell fizetni.

Az idén nem volt még ennyire gyenge a forint, a tavalyi év végén azonban bőven láthattuk már ilyen mélyen a devizát

A hazai deviza megbillenése ellenére a Budapesti Értéktőzsde indexe megállíthatatlanul menetel tovább, ismét megdöntve saját korábbi történelmi csúcsát: a BUX mutató 0,75 százalékkal 64 049 pontig erősödött a kereskedés első órájában, a blue chipek ugyanis egységesen hatalmas lendülettel kezdték a napot.

Az OTP részvényei 1,09 százalékkal 17 200 forintig, a Mol papírjai 0,28 százalékkal 2818 forintig, a Richter kurzusa 0,66 százalékkal, a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,8 százalékkal 757 forintig ralizott tíz óra környékére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.