BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Unió a mesterséges intelligencia miatt is előveheti a Microsoftot

A mesterséges intelligencia területét eddig elkerülték a trösztellenes eljárások, most azonban a Microsoft és az OpenAI megállapodása felkeltette a felügyeleti szervek figyelmét. A Microsoftot más ügyekben is vizsgálják Európában és az Egyesült Államokban.

Források szerint a Microsoft és a ChatGPT mögött álló OpenAI 13 milliárdos megállapodása nem vizsgálható az Európai Unió vállalati összefonódást ellenőrző rendszere alapján, inkább a redmondiak riválisait és ügyfeleit kérdezné ki az Európai Bizottság. Az uniós testület ez alapján felmérné, hogy a cég lépése korlátozza a versenyt a mesterséges intelligencia piacán, és szükséges további eljárások megindítása vagy sem.

A felügyeleti szerveket is érdekli a megállapodás / Fotó: Jason Redmond / AFP

A Microsoft és az OpenAI 2023 végén bejelentett megállapodás értelmében a Microsoft Azure lett a kizárólagos felhőszolgáltatója az OpenAI-nak a befektetett összegért cserébe. A bennfentesek elárulták a Bloombergnek: az uniós szabályozók erről szeretnék kikérdezni az iparág többi szereplőjét. A bizottság mindezt a következő napokban hozhatja nyilvánosságra.

A mesterséges intelligencia eddig elkerülte a felügyeleti szervek figyelmét, de a partnerség a brit és az amerikai trösztellenes hatóságok figyelmét is felkeltette. Az Egyesült Királyság trösztellenes hatósága közölte: megvizsgálja, hogy a két cég közötti egyezség hogyan alakítja az MI-piacot, míg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a hónap elején elindította az eljárást.

Más miatt is célkeresztbe került a Microsoft

A Microsoft egy furcsa üzlete miatt is célkeresztbe került: a cég márciusban jelentette be, hogy 650 millió dollárt fizet az Inflection AI nevű startupnak mesterségesintelligencia-szoftverének licenceléséért. A szokatlan alku része volt, hogy a cég alkalmazottainak többsége, köztük a vezetők, állást kaptak a Microsoftnál, amely viszont papíron nem vásárolta fel a startupot. 

A felügyeleti szervek és számos elemző szerint a Microsoft–Inflection üzletet direkt alakították úgy, hogy elkerülje a trösztellenes eljárást, mivel a redmondiak nem kebelezték be a startupot, de az ügylet mindenben egy felvásárláshoz emlékeztetett. Az amerikai FTC a hónap elején bejelentette, hogy első körben 

a tárgyalások menetéről és tartalmáról kér információkat.

Az EU versenyhatóságának trösztellenes szerve pedig héten közölte, hogy a Microsoft jogellenesen kapcsolja össze Teams nevű csevegő- és videóalkalmazását az Office irodai programcsomaggal. Álláspontjuk szerint az amerikai technológiai óriás legutóbbi lépései a csomag szétválasztásával nem bizonyultak elegendőnek.

Brüsszel reakcióját a Salesforce tulajdonában lévő Slack munkahelyi üzenetküldő alkalmazás még 2020-ban benyújtott panasza váltotta ki. A Teams 2017-ben ingyenesen került az Office 365 csomagba, majd felváltotta a Skype for Business szolgáltatást. Népszerűsége a világjárvány idején ugrásszerűen megnőtt, részben a videokonferenciáknak köszönhetően.

Bemártották a Carrefourt, gigabírság lehet a vége

Teljesen alaptalannak nevezte a Carrefour, a legnagyobb francia kiskereskedelmi lánc, hogy a franchise rendszerben üzemelő üzleteinek működését megengedhetetlen eszközökkel befolyásolta volna, szerződéses kapcsolatainál kihasználta volna erőfölényes helyzetét. A franchise-partnerek és a párizsi gazdasági minisztérium ezt nem így látja,

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.