BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gázkirály halászta el a horvát mamutcéget

Kivásárolták az oroszokat a horvát mamutvállalatból. Az akvizíció után a gázkirályé lett a vállalat részvényeinek a 93,78 százaléka.

Közel egy évtizednyi agonizálás után sikeresen befejeződött a tulajdonosi struktúra átalakítása Horvátország legnagyobb vállalatában, a Fortenovában. Az egykori Agrokor-örökség orosz tulajdonosait a horvát gázkirály, Pavao Vujnovac vásárolta ki.

Zagreb,,Croatia,-,August,08,,2014:,Croatian,Coat,Of,Arms gázkirály
Horvátországból eltanácsolták a magyar érdeklődőket, így aztán a helyi gázkirály vihette a mamutcéget / Fotó: Shutterstock

Félmilliárd euróba fájt az üzlet a gázkirálynak

Csaknem 500 millió eurót fizetett a Fortenova többségi részvénycsomagjáért a leggazdagabb horvát üzletember. A gázkereskedelemből meggazdagodó mágnás egy bonyolult, többlépcsős folyamaton keresztül a vételárból 331 milliót készpénzben utalt, a fennmaradó összeget pedig részvényekben adta a konzorcium eddigi orosz tulajdonosainak. A horvát oligarcha Hollandiában bejegyzett cége a társaság 1,2 milliárd eurós hitelét is átvállalta. 

Az akvizíció után a gázkirályé lett a mamutvállalat részvényeinek a 93,78 százaléka.

A fennmaradó, alig 6 százaléknyi részvény pedig kisbefektetőknél maradt, a szankcionált Sberbank és VTB viszont végleg kikerült a tulajdonosi struktúrából. 

A cég iránt korábban állítólag magyar milliárdosok is érdeklődtek, bár az OTP a pletykákat cáfolva, szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy Csányi Sándor nem tett ajánlatot a vállalatra. 

A horvátok a céget mindenesetre stratégiai jelentőségűnek tartják, ezért minden lehetséges módon igyekeztek a saját embereiknek kedvezni. Ezt talán azt bizonyítja a legjobban, hogy néhány évvel ezelőtt a Jellinek Dániel-féle Indotek csoport is tett vételi ajánlatot a cég részvényeire, amit az utolsó pillanatban torpedóztak meg.

Egy igazi mamutvállalat 

A Fortenova az Agrokor hamvaiból született, annak 2016-os átalakítása után. A Horvátországon kívül 

  • Szlovéniában, 
  • Boszniában, 
  • Szerbiában 
  • és Magyarországon is

érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma pedig meghaladja a 60 ezret. 

Mindez különösen soknak tűnik annak tudatában, hogy Magyarországon a három legnagyobb magánkézben lévő vállalatnak van összesen ennyi dolgozója. Az viszont talán még sokatmondóbb adat, hogy a Fortenova éves árbevétele fénykorában elérte a horvát GDP 15 százalékát. 

Az utóbbi években megkezdődött a cég feldarabolása. Eladták többek között a kiskereskedelemi hálózatuk egy részét, és megváltak a fagyasztott élelmiszereket gyártó részlegüktől is. A hírek szerint Vujnovac is folytatni fogja a cégóriás aprítását. 

Első körben a mezőgazdasági részlegtől válna meg, ez pedig, ha a horvát kormány is úgy akarja, akár újra helyzetbe hozhatja a magyar nagyvállalkozókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.