BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordbevételt hozott a tavasz az egyik legnagyobb amerikai légitársaságnál, mégis menekülnek a befektetők

A Delta Air Lines negyedéves forgalma rekordra futott, a profit viszont beszakadt, és így tett a részvényárfolyam is. A Delta előremutató várakozásai is rosszabbak, mint amit az elemzők reméltek.

Rekordbevétellel zárta a júniussal végződő második idei negyedévet a Delta Air Lines amerikai légitársaság. A vállalat háromhavi forgalma 5,4 százalékkal, 15,41 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten, ám még így is elmaradt az elemzői konszenzustól, amely 15,45 milliárd dolláros bevételi adatra számított.

Seattle,Tacoma,International,Airport,seattle,washington,,Usa,-,April,11,,2015,:, Rekordforgalma volt, mégis beszakadtak a Delta Airlines részvényei / Fotó: Shutterstock
Rekordforgalma volt, mégis beszakadtak a Delta Air Lines részvényei / Fotó: Shutterstock

Erős bevétel, gyenge profit a Delta háza táján

Az egyik legnagyobb amerikai légitársaság nyeresége eközben lényegesen, közel 30 százalékkal, 1,31 milliárd dollárra szakadt, ami egy részvényre vetítve 2,01 dolláros nyereséget (EPS) jelent a cég számára – a profit csökkenése mögött a cég elemzői szerint elsősorban a kiadások több mint 10 százalékos növekedése állt.

A Delta az idei harmadik negyedévre vonatkozóan – a másodikhoz hasonlóan – rekordbevételre számít, főként a nyári vakációk miatti megugró utasforgalomra alapozva: a légitársaság várakozása 4 százalékos forgalomnövekedésről szól, az egy részvényre jutó eredmény tekintetében pedig 1,7–2 dollár közti számokat vár. Érdekes módon az elemzői konszenzus mindkét soron magasabb számokról szólt: 5,8 százalékos bevételnövekedésről, illetve 2,05 dolláros EPS-ről.

A gyorsjelentés közzétételét követően a Delta részvényei 9 százalékkal szakadtak a rendes kereskedési idő előtti, úgynevezett premarket időszakban, és szinte a teljes amerikai légiipari szektort a mélybe rántották magukkal.

A teljes szektorra kiterjedő mélyrepülés mögött az elemzők véleménye szerint elsősorban az állhat, hogy hagyományosan a Deltát tartják a legjobb profitmarzzsal dolgozó amerikai légitársaságnak, így ha a befektetők azt látják, hogy még náluk is lényegi profitcsökkenés ment végbe a negyedév során, akkor a versenytársak valószínűleg még ennél is rosszabbul teljesítettek, ezért igyekeznek elsőként elhagyni a süllyedő hajókat.

A Delta legnagyobb közvetlen versenytársa, a United Airlines jövő szerdán teszi majd közzé a jelentését, a piacok akkor kaphatnak majd tisztább képet a szektor kilátásainak alakulásáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.