BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
California,,United,States,-,May,21,2024:,Selective,Focus,Of

Az X kénytelen kártérítést fizetni

Elon Musk vállalatát, a korábban Twitter néven ismert X-et arra kötelezték, hogy fizessen kártérítést egy volt alkalmazottjának egy tisztességtelen elbocsátási ügyben.

Az X-nek több mint 550 ezer euró (216 millió forint) kártérítést kell fizetnie egy korábbi munkavállalónak – közölte az írországi Workplace Relations Commission, a munkaügyi viták elbírálásáért felelős állami szerv. Ez a legnagyobb összeg, amelyet a hivatal valaha megítélt.

California,,United,States,-,May,21,2024:,Selective,Focus,Of
Fotó: Shutterstock

Gary Rooney 2013 szeptembere óta állt a vállalat alkalmazásában, majd 2022 decemberben kirúgták. A korábban Twitter néven ismert platform azzal érvelt, hogy a munkavállaló önként mondott fel, miután nem pipálta ki a cég új tulajdonosától, az Elon Musktól kapott e-mailben az új, nem részletezett munkarendre vonatkozó kötelezettségvállalást.

Rooney ugyanis egyike volt annak a több ezer Twitter-alkalmazottnak, akiknek Musk olyan e-mailt küldött, amelyben arról kérdezte őket: vállalják, hogy a vállalatnál maradnak és annak átalakulása során hosszú órákat dolgoznak nagy intenzitással, vagy felmondanak. A munkatársaknak egy napot adtak arra, hogy az igen gombra kattintva beleegyezzenek a nem részletezett foglalkoztatási feltételekbe.

A bizottság elutasította az X azon érvelését, hogy Rooney önként lépett ki. A testület úgy döntött, hogy nem rákattintani az igen gombra nem minősül felmondásnak. A cég 42 napon belül fellebbezést nyújthat be a munkaügyi bírósághoz, és egyelőre nem reagált a Bloomberg megkeresésére.

Azt érdemes megemlíteni, hogy az X-nek több szerencséje volt az Egyesült Államokban: a Twitter egykori alkalmazottai azért perelték Elon Muskot, mert állításuk szerint csupán egy hónapnyi végkielégítést kaptak, amikor kirúgták őket. A bíróság szerint Musk nem sértett törvényt.

Elon Musk mégis beperli a ChatGPT mögött álló OpenAI társalapítóit

Elon Musk először márciusban perelte be az OpenAI-t és társalapítóit, Sam Altmant és Greg Brockmant, majd júniusban váratlanul ejtette a keresetét. Az üzletember most megint nekimegy a ChatGPT mögött álló startupnak. Az üzletember jogászai szerint Altman és Brockman manipulálták a világ leggazdagabb emberét, hogy társalapítója legyen az OpenAI-nak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.