BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalék: kinyílt a pénzcsap, minden korábbinál több pénzt kapnak idén a befektetők

Minden korábbinál több osztalékot fizettek ki a tőzsdei cégek világszerte. A legbőkezűbben az európai vállalatok jutalmazták a részvényeseiket.

Soha nem voltak még annyira bőkezűek az év közepén a tőzsdei cégek, mint idén. A második negyedévben összesen 606 milliárd dollár osztalékot fizettek ki a részvényeseiknek világszerte, 33 milliárd dollárral többet, mint tavaly – derül ki a Janus Henderson alapkezelő friss tanulmányából.

osztalék, HSBC, Janus Henderson, HSBC Bank Advertisement In Mumbai
A második negyedévben az HSBC fizette ki a legtöbb osztalékot / Fotó: AFP

Az éves alapon átlagosan 5,8 százalékkal megugró kifizetések ráadásul meglehetősen széles körű növekedésről tanúskodnak, hiszen a cégek 92 százaléka feljebb srófolta, de legalábbis szinten tartotta a részvényesi juttatások mértékét.

Kinyitották a pénzcsapot a britek

Az új osztalékcsúcs jórészt az európai cégek nagyvonalúságának köszönhető, melyek hagyományosan ebben a periódusban, április és június között fizetik ki éves eredményük gyümölcsét a tulajdonosoknak. A kontinens vállalatai összesen mintegy 205 milliárd dollárt fordítottak erre, ami 7,7 százalékos növekedésnek felel meg. Franciaországban, Svájcban és Spanyolországban is minden korábbinál több pénzt osztottak vissza a tőzsdei cégek. Náluk csak a brit társaságok kasszája nyílt szélesebbre: ők 14 százalékkal nagyobb összeggel kényeztették a befektetőiket.

Európa ezzel lenyomta a világ legnagyobb tőkepiacának számító Egyesült Államokat is. Az észak-amerikai térségben a globális átlaghoz közeli volt a bővülés, 177,5 milliárd dollárnyi kifizetéshez az első alkalommal osztalékot fizető technológiai óriások, az Alphabet és a Meta is hozzátette a magáét. Amerikában azonban a legtöbb tőzsdei cég negyedévente fizet osztalékot, így ott jobban eloszlik a kifizetés a negyedévek között.

Japánban a devizahatást kiszűrve ugyancsak rekordszintre ugrott az osztalékra fordított összeg, noha ez szerény, 1,4 százalékos bővülést jelent csak.

 

Egyedül az ázsiai és a csendes-óceániai térség vállalatai húzták szorosabbra a nadrágszíjat, a romló teljesítményük után átlagosan 5 százalékkal szerényebb juttatással kellett beérniük a részvényeseknek.

A szektorok közül leginkább a bankok tettek ki magukért, a globális növekedés harmadát adták, de a biztosítók, járműgyártók, valamint a telekommunikációs cégek ugyancsak fontos tényezői voltak a csúcsdöntésnek. Három szektorban is két számjegyű volt az osztaléktömeg bővülése, és mindössze három szektorban regisztrált csökkenést a Janus Henderson.

Az HSBC a legbőkezűbb, európai dominancia a top 10-ben

A legbőkezűbb cégek toplistáját erős európai dominancia jellemzi, csupán egy kínai és egy amerikai vállalat tudta beverekedni magát a 10-es élmezőnybe.

Mind közül az HSBC brit nagybank bizonyult a legnagyvonalúbbnak, amely a tavalyi második helyezése után a Nestlét taszította le a trónról. A svájci élelmiszeripari óriás mögött a China Mobile fért fel a dobogó harmadik fokára, egy helyet javítva tavalyi helyezésén, megelőzve a 2023-as bronzérmes német Mercedes-Benz csoportot.

A tíz legbőkezűbb cég közé befért még a német Allianz, a párizsi központú BNP Paribas, egyedüli amerikai vállalatként a Microsoft, valamint a német Stellantis, illetve az egyaránt francia Sanofi és Axa. A tíz legnagyobb osztalékfizető társaság 65,3 milliárd dollárt utalt a részvényeseknek, a globális kifizetések 11 százalékát adva ezzel.

A vártnál nagyobb pénzeső hullik idén a befektetőkre

A brit-amerikai eszközkezelő az erős második negyedéves trendek ismeretében megemelte 2024 egészére vonatkozó várakozását is. 

A korábban prognosztizált 3,9 helyett 4,7 százalékkal nőhet a világszerte kifizetett vállalati osztaléktömeg, elérve az 1,74 ezermilliárd dollárt. 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az egymást követő negyedik évben is megdőlhet a globális osztalékrekord.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.