BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes rekordok dőlnek meg a tőzsdén, semmi nem képes gátat szabni a zabolátlan menetelésnek

Az első fél év a tech részvények futamáról szólt, a harmadik negyedévet viszont már a kisrészvények felfutása fémjelezte. A tőzsdei futam három évtizedes rekordokat döntöget, a folytatás azonban tartogat kérdéseket.

Közel harminc éve nem kezdte ilyen jól az évet az amerikai tőzsde: az első kilenc hónaban 20,3 százalékos pluszba került az S&P 500 mutató, ekkora felfutásra pedig egészen 1997 óta nem volt példa a legnagyobb tengerentúli tőzsdeindex életében, melynek piaci kapitalizációja az idén először már az 50 ezermilliárd dollárt is átlépte. A futam érdekessége, hogy a parkett szeptemberben is tovább menetelt felfelé, pedig az ősz első hónapja rendre a tőzsdék legrosszabb időszaka szokott lenni.

wall street, rali, tőzsde, részvény, amerika,
Semmi nem szab gátat a tőzsdei futamnak Amerikában, ha a nagyok kifulladnak, besegítenek a kicsik / Fotó: Connect Images via AFP

A kisrészvények tolták tovább az amerikai tőzsde szekerét

A világ legnagyobb tőkepiacának futamát csak még érdekesebbé teszi, hogy az elmúlt negyedévben a rali már nem tudott a korábban bődületes lendületet mutató technológiai papírokra támaszkodni: a Nasdaq 100 ugyanis mindössze 1,7 százalékkal került feljebb a harmadik negyedben, az emelkedés támasza így a szélesebb piacot lefedő, egyenlően súlyozott S&P 500 mutató volt, mely 9 százalékkal került feljebb.

 

A kispapírok azért tudtak nagyot erősödni az elmúlt három hónapban, mert ők lehetnek a Fed monetáris enyhítési politikájának legnagyobb nyertesei, így a befektetők igyekeztek mielőbb beszállni a várható futamba. A nagy cégeket ugyanis szinte semmilyen mértékben nem hatotta meg az évtizedes magasságokban hosszasan elhúzódó kamatkörnyezet, így nekik nem jelent akkora felüdülést a vágás, mint a kicsiknek, akik kénytelenek voltak leállítani fejlesztéseiket a drága hitelkörnyezet miatt, így eredménynövekedésük is rendre alulmúlta azokat a számokat, amelyeket a nagyok hozni tudtak. 

Ez a nyomás azonban most hirtelen lekerülni látszik a kicsikről, akik a következő hónapokban – a befektetői remények szerint legalábbis – elkezdik majd behozni lemaradásukat, amit az elmúlt negyedévekben összehoztak, ez pedig alapos részvényfelértékelődésben mutatkozhat meg.

Vannak azonban kérdőjelek a rali folytatását tekintve

Nagyon sok múlik azon, hogy a Fednek mennyire sikerül megvalósítani a puha landolást a világ legnagyobb gazdaságában. Az elemzők szerint ugyanis az amerikai gazdaság recesszióba csúszásának esélye továbbra is jelentős, ennek bekövetkezte pedig biztosan léket vágna a tőzsdei futamba.

A befektetők továbbra is egyértelműen optimisták: a put-to-call arány, azaz a piacok esésére és emelkedésére feltett tétek nagyságának aránya több mint egy éve nem látott mélyponton jár, ami azt mutatja, sokkal többen várják a tőzsdék raliját, mintsem a szakadását.

A felemás kilátások ellenére Rich Ross, az Evercore ISI technikai elemzési vezetője a Bloombergnek kiemelte: a következő időszak nagy nyertese a félvezetőszektor lehet, 

  • a Micron,
  • az Nvidia 
  • és a Broadcom papírjai vihetik a prímet.

A szektorális optimizmus mögött elsősorban az áll, hogy az elemzők úgy vélik, az elmúlt negyedévben gyengén muzsikáló ágazatban bőven rejlik még lendület: számításaik szerint a VanEck félvezető ETF-e például még 20 százalékot erősödhet év végéig annak ellenére, hogy az idén 45 százalékkal feljebb került már.

Egy újabb tech rali mindenképpen jó jel lenne a tőzsde felfelé mutató potenciálját tekintve, de ha ez a futam ismételt beszűkülésével jár, melyet a kisrészvények aluteljesítése jellemez, az már inkább aggasztó volna

– tette hozzá Dan Suzuki, a Richard Bernstein Advisors befektetési vezérigazgató-helyettese.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.