BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kúsznak lefelé a lakossági hitelek kamatai

Fokozatosan, de folyamatosan csökkentik a lakossági hitelek kamatait a bankok. A személyi kölcsönöknél ismét elérhető egy számjegyű kamat a piacon, a lakáshiteleknél pedig már hat százalék alatti ajánlattal is lehet találkozni. A lakossági hitelpiac közben történetének egyik legerősebb évét zárhatja idén, igaz, ehhez az átlagos hitelösszegek emelkedése is kellett.

Érezhető csökkenést hozott az elmúlt egy év a lakossági hitelek kamatainál: a személyi kölcsönöknél már megjelent az első 10 százalék alatti kamatajánlat a piacon, miközben a legkedvezőbb árazású, piaci feltételű lakáshitel-konstrukcióknál kevéssel 6 százalék feletti éves kamattal kell számolni. Ezek persze még mindig nem az általánosan elérhető kondíciók, ilyen árazásra azok számíthatnak, akik megfelelő jövedelmi helyzetben vannak, kellően nagy hitelt vesznek fel, és meg tudnak felelni a különböző kamatkedvezmények igényléséhez szükséges feltételeknek.

Businessman,Sitting,At,Desk,Holds,Pen,Signing,Contract,Paper,,Lease
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint mindenesetre az idei nyár végére sokat javult a helyzet, már ami a lakossági hitelek kamatait illeti. A jegybank által a megkötött szerződések adatai alapján számolt, éves, átlagos ráta például 

a személyi kölcsönöknél 16,9 százalék körül alakult az év nyolcadik hónapjában, ami ugyan alacsonynak semmiképp sem nevezhető, de az egy évvel korábbihoz képest bő 2 százalékponttal kedvezőbb.

A forintban nyújtott lakáscélú hitelek kamatainál még látványosabb javulást mutatnak az MNB számai: az augusztusi, 6,90 százalékos, átlagos ráta közel 2,5 százalékpontos csökkenést tükröz az egy évvel korábban kalkulálthoz képest.

Lakáshitelek: hat százalék a lélektani határ

A piaci feltételű lakáshiteleknél évi 6 és 7 százalék közötti ajánlatokkal lehet találkozni a piacon, úgy, hogy közben a jelzáloghiteleknél megszokott induló költségek – ilyen például az értékbecslés vagy a közjegyző díja – egy részét is elengedi a bankok többsége. A minden különösebb feltétel nélkül árult forintlakáshitelek közül most a Gránit Banké az egyik legkedvezőbb: ott 6,18 százalék az éves kamat, 6,47 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett, miközben az ügyfél 100 ezer forintnyi díjkedvezményre is számíthat. 

 

A K&H-nál a vagyon-, élet- és törlesztési biztosítások kötésével érhetnek el 0,1 és 0,2 százalékos kamatkedvezményeket az ügyfelek. A zöldhitelcéllal emellett további 0,5 százalékpontos kedvezmény is elérhető a K&H-nál, így – az ötéves kamatperiódusú lakáshitelnél – akár 5,99 százalékos éves kamat is elérhető. A CIB Banknál pedig a lakáshitel mellé adott egyszeri jóváírás az egyedi elem – ennek mértéke 40 ezer és 200 ezer forint között változhat, attól függően, hogy az ügyfél milyen konstrukciót vesz igénybe. Az MBH Banknál pedig azok az ügyfelek számíthatnak jelentősebb kamatkedvezményre, akik magas hitelösszeget is igényelnek: itt a legkedvezőbb kondíciók elérésének egyik feltétele, hogy az ügyfél legalább 30 millió forintnyi hitelről kössön szerződést.

A legkedvezőbb lakáshitelkamatok ugyanakkor még így is eléggé messze járnak a kormányzat által kívánatosnak tartott évi 5 százaléktól. Az utóbbi elérésére pedig – rövid távon – meglehetősen kicsi az esély, hiszen a jegybanki alapkamat és a referenciaként használt bankközi referenciamutatók szintje is bőven 6 százalék alatt mozog.

Az első fecske

A személyi kölcsönöknél a Cofidis tett nagyon fontos lépést a közelmúltban, hiszen 10 százalék alá vitte az egyik személyihitel-konstrukció éves kamatát. Az egész pontosan 9,9 százalékos kamat elérésének a feltétele, hogy az ügyfél legalább havi 450 ezer forintos jövedelmet tudjon igazolni, az igényelt hitel összege pedig minimum 3 millió forint legyen, 60 hónapos futamidő mellett. A Raiffeisen Bank éppen évi 11 százalék alatti kamattal árulja személyi kölcsönét, ha a hitel összege eléri az ötmillió forintot, az igazolható jövedelemnél pedig 450 ezer forint az alsó határ. Szintén 11 százalék alatti kamatot érhetnek el az MBH Bank „Kamatvágó” névre keresztelt személyi kölcsönét igénylő ügyfelek, amelynél ugyanakkor nagyon fontos feltétel, hogy csak más pénzügyi szolgáltatónál fennálló hitelek kiváltására lehet használni.

A Cofidis lépésének viszont várhatóan lesznek követői a közeljövőben: így számítani lehet arra, hogy több pénzintézet is előáll majd egy számjegyű kamattal igényelhető konstrukciókkal az előttünk álló hetekben.

 

Egyáltalán nem megy rosszul a piac

Az MNB adatai szerint az év első nyolc hónapja egyáltalán nem alakult rosszul a lakossági finanszírozási piac szempontjából. A lakáshiteleknél hajszál híján 890 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek az év első kétharmadában a háztartások, ami nagyjából a két és félszerese az egy évvel korábban regisztrált mennyiségnek. A nagy ugráshoz persze az is kellett, hogy 2023-ban satuféket nyomjon a lakáshitelpiac, de az így is látszik, hogy a kihelyezések alapján 2024 az eddigi egyik legjobb év lesz a lakáshitelpiacon. 

Azt is fontos látni, hogy a szerződések száma egyáltalán nem ostromolja az eddigi csúcsokat: augusztus végéig valamivel több mint 51 ezer új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok, miközben 2021 és 2022 hasonló időszakában jóval több, mint 70 ezret.

A személyi hiteleknél ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy 2024 új rekordot hoz majd a szerződések összegénél, miután nyolc hónap után már 525 milliárd forint közelében járt a piac, ami egyébként 52,2 százalékos növekedés 2023 azonos időszakához viszonyítva. A személyi kölcsönöknél is igaz, hogy a szerződések összege jóval gyorsabban nő a számuknál: ennek nyomán az egy szerződésre jutó, átlagos összeg 2,11-ről 2,59 millió forintra ugrott egy év alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.