BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet még erő a hazai nagypapírokban

Optimista a magyar blue chipek idei teljesítményét illetően a Concorde. A brókercég elemzőinek favoritja az OTP és a Richter, a Magyar Telekom árfolyamkilátásait azonban rontja a várhatóan emelkedő kamatkörnyezet.

Jó formáját mutatja az utóbbi időben a magyar tőzsde, a BUX új történelmi csúcson is járt a múlt héten. Mégsem a mostani erősödés, sokkal inkább a budapesti tőzsde korábbi alulteljesítése számít meglepőnek, hiszen a koronavírus-vakcinák megjelenésével fél éve nagyot fordultak a tőkepiacok, a rotációban pedig azok a hagyományos, ciklikus papírok – így a bankok vagy az olajipari cégek – teljesítenek jól, amelyek a BUX indexben is túlsúlyosak – hangsúlyozta Le Phuong Hai Thanh elemzési vezető a Concorde Értékpapír Zrt. hazai tőzsdekilátásairól szóló online előadásán.

A mostani szép teljesítményben szerepet játszik, hogy a magas átoltottság révén a magyar gazdaság korábban tudott nyitni, és az első negyedéves GDP-adat is jobb lett a vártnál, ez pedig mostanra beépült az ország makrogazdasági teljesítményét általában jól lekövető OTP-részvény csúcsközeli árfolyamába is.

A bankpapír raliját a jó negyedéves jelentés mellett Csányi Sándor vezérigazgató szavai is fűtötték, aki szerint

a pénzintézet még az Európában is kiemelkedőnek számító, akár 18-20 százalékos sajáttőke-arányos megtérülésre is képes.

Ez a kijelentés az elemzőket is pozitív meglepetésként érte, és ennek alapján idén a korábban prognosztizáltnál is sokkal jobb eredményre lehet számítani a banktól.

Segíti a bankpapírt a szigorítást beharangozó jegybanki kommunikáció is, az alapkamat esetleges júniusi megemelése ugyanis a kamatmarzsokon keresztül erősítheti az OTP eredményét. A mostani csúcsszinteken a Concorde szerint már nem olcsó a magyar bankrészvény, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a bank mérete jelentősen nőtt az elmúlt években. Az utóbbi hetek nagy menetelése után ezzel együtt elképzelhető, hogy a nyári időszakban pihenőt tart a kurzus – véli Le Phuong Hai Thanh.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Nagyot javult a Mol iparági környezete is az idén, a magyar társaság részvényárfolyamán ez azonban mégsem tükröződik, holott az olajipari szektortársak némelyike már 30-40 százalékos pluszban jár. A magyar olajpapír döcögését két fő okra vezeti vissza Gaál Gellért elemző. Egyfelől meglehetősen konzervatív osztalékpolitikát folytat a vállalat, 4,5 százalékos osztalékhozama egyáltalán nem kiemelkedő a versenytársakéhoz képest, ráadásul az sem látszik, hogy javuló teljesítmény esetén milyen mértékű extra osztalék jöhet. Emellett az 5,24 százalékos sajátrészvény-pakettnek a Mol-Új Európa Alapítványra ruházása sem igazán tetszik a befektetőknek.

Ezzel együtt érdemes a portfólióban Mol-részvényt tartani, a brókerház a jelenlegi szinteken alulértékeltnek tartja a papírt, amelynek az értékalapú rotáció és az olajkereslet nyárra várt felfutása is lendületet adhat, miközben az év vége felé a rendkívüli osztalék kérdése is újra napirendre kerülhet.

Némileg hasonló cipőben jár a Magyar Telekom is, az alacsony osztalék és a visszafogott részvénypiaci teljesítmény miatt egyaránt lehet hiányérzetük a befektetőknek. Jó hír, hogy az idei, 25 forintos részvényesi juttatásnál – amelyből 10 forintnyit részvény-visszavásárláson keresztül érvényesít – jövőre várhatóan nagyobb összeget fizet ki a távközlési cég, erre az erős fundamentumok és a biztató első negyedéves eredmény alapján is jó esély mutatkozik. Gaál Gellért szerint a június 10-i sajátrészvény-aukcióig fokozottabb lehet az érdeklődés a papír iránt, és emelkedhet a kurzus, azt követően viszont stagnálásra számít, az emelkedő hozamkörnyezetben ugyanis alulteljesítővé válhat a stabil osztalékfizetőként ismert papír.

Átmenetinek tartja a Richter ereszkedését Vágó Attila vezető elemző, aki a jelenlegi szintnél 20‑25 százalékkal magasabbra várja a gyógyszergyártó kurzusát 12 hónapon belül. Emellett szól a társaság nagyon stabil gazdálkodása, a megemelt osztalékfizetésre is teret adó bőséges készpénzállománya és az a tény, hogy termékportfóliója jól rezonál az egészségipart érő új kihívásokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.