BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Germany - Hungary
német magyar
Foci-Eb 2024
foci
fogadás

Skócia–Magyarország: egyszerűnek tűnik a képlet, így juthat tovább a válogatott

Hiába nem szerzett még pontot, így is továbbjuthat csoportjából a magyar labdarúgó-válogatott a németországi Európa-bajnokságon. A Skócia–Magyarország mérkőzésen a mieinknek csakis egy eredmény, a győzelem számít, mellyel – és némi szerencsével – a legjobb 16 között folytathatják. Ráadásul a skótok elleni siker – megspékelve a továbbjutással – csaknem egymilliárd forintot hozna a konyhára.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, két veresége ellenére harmadikként továbbjuthat az A csoportból a magyar labdarúgó-válogatott a Németországban zajló Európa-bajnokságon. A mieinknek a nyolcaddöntőhöz le kell győzniük a skótokat vasárnap 21 órakor, minden más eredmény az Eb végét jelenti nekik. 

Skócia–Magyarország
Skócia–Magyarország: Szoboszlai Dominik (balra) és Scott McTominay aktuális formája döntő lehet / Fotó: AFP

Marco Rossi legénysége az eddigi két forduló alatt 

  • nulla pontot gyűjtött,
  • 5 gólt kapott,
  • 1-et rúgott, azaz
  • jócskán mínuszban (mínusz 4) van a gólkülönbsége.

Tehát ahhoz, hogy az utóbbi pluszban legyen, öttel kellene verni Skóciát – ez még a házigazda németeknek sem sikerült (5-1). 

Ám lehet, hogy erre nincs is szükség. Az mindenesetre biztos, hogy a torna lebonyolításából adódóan a hat csoportharmadik közül a legjobb négy kvalifikálja magát a legjobb 16 közé, vagyis Magyarországnak – ha ma nyer – abban kell bíznia, hogy ezen együttesekből kettő rosszabbul teljesít nála. Holott korábban csak egyszer történt meg, hogy egy válogatott három ponttal és negatív gólkülönbséggel ment tovább az első körből: 2021-ben Ukrajna, amelynek csupán mínusz egy volt a gólkülönbsége.

A mostani helyzet azért más, mert 

a B és C csoportban is előfordulhat, hogy kevesebb mint három pont elég lesz a harmadik helyhez

– ez esetben Szoboszlai Dominikéknak már egy szűk siker is megfelel a skótok ellen.

A B jelű négyesben a jelenleg egyaránt 1 ponttal rendelkezők közül Albánia Spanyolországgal, míg Horvátország Olaszországgal játszik, és ha az albánok, illetve a horvátok sem szereznek egy pontnál többet, máris megvan az egyik csapat, amelyiket a csoportharmadikok sorrendjében megelőz a magyar válogatott. 

A C csoportban Szlovéniának két pontja van, de a végső győzelemre esélyesnek tartott Angliával csap össze, így számolhatunk azzal, hogy nem lesz neki több. Ugyanitt Dánia–Szerbia meccs is van: azon a találkozón bármilyen eredmény születhet, ha a szlovénok tényleg kikapnak az angoloktól, mert akkor a kvartett harmadik helyezettjének biztosan csak két pontja lesz. 

A F-ben a csehek mellett a georgiaiaknak is mindössze egy döntetlenjük van, és ha nem abszolválják az utolsó csoportmérkőzésüket – a törökök, valamint a portugálok ellen –, újabb gárda végez a harmadik helyen háromnál kevesebb ponttal. 

 

Skócia–Magyarország: mennyi pénzt kap a válogatott, ha továbbjut?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a győzelmet egymillió euróval jutalmazza, ami további másfél millió euróval gyarapodik a mi esetünkben, ha a skótokkal szembeni diadal továbbjutással párosul. 

Ez az összeg mai árfolyamon átszámítva csaknem egymilliárd forint (990,46 millió).

A hazai szövetség (MLSZ) a jól bevált gyakorlat szerint ennek az egyharmadát, vagyis 330 millió forintot oszt szét a magyar játékosok között. 

Az állás
1. Németország  2   2  –  –   7-1   6 pont – továbbjutott
2. Svájc        2   1  1  –   4-2   4
3. Skócia       2   –  1  1   2-6   1
4. MAGYARORSZÁG 2   –  –  2   1-5   0
A csoport további programja:
3. forduló (vasárnap):
Skócia–MAGYARORSZÁG, Stuttgart 21.00
Svájc–Németország, Frankfurt 21.00

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.