BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: hihetetlen, Cristiano Ronaldóék Georgiát juttatták tovább! – kiesett a magyar válogatott

Georgia óriási meglepetésre 2-0-ra legyőzte Portugáliát, és ezzel a nyolcaddöntőbe jutott. A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének zárófordulója több érdekes eredményt tartogatott, így hiába nyert Skócia ellen a magyar válogatott, véget ért számára az Eb.

A mi szempontunkból egyszerű volt a képlet a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság utolsó két csoportmérkőzése előtt: ha a törökök legyőzik a cseheket vagy a portugálok a georgiaiakat, a magyar válogatott bejut a nyolcaddöntőbe. Ha mindkét meccsen döntetlen születik, szintén ott vagyunk a legjobb 16 között. Sőt, még Csehország is nyerhetett volna, de legalább háromgólos különbséggel. Erre már a második percben vezetést szerzett Georgia, majd az előnyét az 57.-ben meg is duplázta… A tényekhez hozzátartozik, hogy a grúzok természetesen a legerősebb tizenegyüket küldték pályára, míg a Cristiano Ronaldóval felálló Portugália összesen kilenc helyen változtatott az előző találkozójához képest. 

Foci-Eb 2024: kiesett a magyar válogatott
Foci-Eb 2024: Hvicsa Kvarachelia már a 2. percben megszerezte a vezetést Georgiának Portugália ellen / Fotó: AFP

Foci-Eb 2024: látványosan tartalékoltak a portugálok

Az indiszponáltan játszó portugálok látványosan tartalékoltak, olyannyira, hogy a 72. percben a georgiaiak le is zárhatták volna az összecsapást, de Kiteisvili passzát Csakvetadze fölé rúgta. A 20. perctől emberhátrányban futballozó Csehország az 52. percben kapitulált, de a török előny csak 14 percig tartott. A csehek hiába nyomtak 10 emberrel, újabb gólra már nem futotta az erejükből, sőt Törökország a végén 2-1-re megnyerte a meccset, így számukra véget ért az Eb – ahogy a magyar válogatottnak is, miután Georgia óriási meglepetésre 2-0-ra legyőzte Portugáliát, és ezzel Ronaldóékkal, illetve a törökökkel együtt a kieséses szakaszba jutott. 

Foci-Eb 2024: Magyarország nélkül folytatódik a torna

A július 14-ig tartó németországi Európa-bajnokság a magyar labdarúgó-válogatott nélkül folytatódik, miután hiába győzött emlékezetes meccsen Skócia ellen, az eredmények kedvezőtlen alakulása miatt végül ötödik lett a csoportharmadikok rangsorában, és kiesett.

Külön pikantéria, hogy ha a portugálok felülmúlták volna a grúzokat, a magyarokkal játszottak volna a következő körben…

Eredmények, csoportkör, 3. forduló:

  • Georgia–Portugália 2-0 (1-0)
  • Törökország–Csehország 2-1 (0-0)

Az F csoport végeredménye:
1. Portugália     3  2 – 1   5–3  6 pont – továbbjutott
2. Törökország    3  2 – 1   5–5  6 – továbbjutott
3. Georgia        3  1 1 1   4–4  4 – továbbjutott
4. Csehország     3  – 1 2   3–5  1 – kiesett

Magyar válogatott: két vereség, egy győzelem, mínusz hármas gólkülönbség

Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai a svájciaktól és a házigazda németektől elszenvedett kétgólos vereség után Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával 1-0-ra legyőzték Skóciát, így három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel fejezték be a tornát. Három éve az előző kontinensviadalon is a csoportkörben búcsúztak, akkor két ponttal negyedikek lettek Franciaország, Németország és Portugália mögött. A nemzeti együttes legközelebb szeptember 7-én a Nemzetek Ligája negyedik idényében Németország vendége lesz Düsseldorfban.

A harmadik helyezettek tabellája:
1. Hollandia     3   1  1  1   4–4  4 pont
2. Georgia       3   1  1  1   4–4  4
3. Szlovákia     3   1  1  1   3–3  4
4. Szlovénia     3   –  3  –   2–2  3
------------------------------------------
5. MAGYARORSZÁG  3   1  –  2   2–5  3
6. Horvátország  3   –  2  1   3–6  2

Fotó: M4 Sport

Mennyi pénzt kapott volna a válogatott, ha továbbjut?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a magyar válogatott Skócia feletti győzelmét egymillió euróval jutalmazta, ami további másfél millió euróval gyarapodhatott volna továbbjutás esetén. Ez az összeg mai árfolyamon átszámítva csaknem egymilliárd forintot (992,34 millió) tett volna ki.

A georgiaiak bravúrja miatt azonban maradt az egymillió eurós pénzdíj, ami 396,94 millió forint.

A hazai szövetség (MLSZ) a jól bevált gyakorlat szerint ennek az egyharmadát, vagyis több mint 132 millió forintot oszt szét a magyar játékosok között. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.