BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: Marco Rossi a kiesés után csalódottan beszélt a jövőjéről

A szövetségi kapitány szerint a válogatottnak javulnia kell, ha ki akar jutni a világbajnokságra. Marco Rossi ugyanakkor nem akarja a játékosokat kritizálni, ők ugyanis megtették, ami tőlük tellett.

A magyar válogatott sorsát megpecsételő szerdai mérkőzések óta még senkivel sem beszélt a csapatból – árulta el Marco Rossi szövetségi kapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján, felidézve, hogy három napig tétlenül kellett várnia a válogatottnak az eredményekre.

Marci Rossi
Marco Rossi előbb kiszellőztetné a fejét, csak utána beszélne a jövőről / Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport

„Ezen a szinten bárki legyőzhet bárkit, ha egy csapat nem a legjobbját nyújtja. Ezért tudta Georgia felülmúlni Portugáliát, vagy Szlovénia pontot szerezni Anglia ellen” – folytatta értékelését a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető, aki elmondta azt is, hogy természetesen csalódottak, ugyanis hiába szerzett egy ponttal többet a csapat az Európa-bajnokságon, mint legutóbb, ugyanúgy nem jutott tovább a csoportkörből.

Most pihenni kell, mielőtt a jövőről beszélnénk

Az 59 éves szakember szólt arról is, hogy most nehéz a rövid vagy hosszú távú jövőről beszélnie, előbb pihennie kell, hogy teljesen kitisztítsa a fejét. Ahogy fogalmazott, egyáltalán nem élvezte az Eb-t, ami elsősorban a rossz rajtnak tulajdonítható, mert így számára sokkal stresszesebb volt, mint a három évvel ezelőtti. (2021-ben egy Portugália elleni 3-0-s vereséggel rajtoltunk – a szerk.) A láthatóan letörten nyilatkozó 

Rossi azt pozitívumként értékelte, hogy a svájciak elleni nyitómérkőzés szörnyű első félideje után a válogatott képes volt felállni és a folytatásban jobb teljesítményt nyújtani.

A szövetségi kapitány ugyanakkor kifejtette reményét, hogy negyven év elteltével sikerül újra kiharcolni a vb-részvételt, ám hozzátette: azt mindenkinek meg kell értenie, hogy nem lehet ennyire rosszul kezdeni. Mint mondta, ezen a szinten, ilyen ellenfelekkel szemben muszáj jól kezdeni, és még jobban kell befejezni a sorozatot. Összességében azonban nem akarja kritizálni a játékosokat, akik szerinte megtették, ami tőlük tellett, ám közülük többen nem a legjobb állapotban érkeztek a tornára, ez az egyik oka, hogy nem jutottunk tovább.

A világbajnoki kvalifikációhoz fejlődni kell a játék több elemében is

A szakember kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy a sikeres világbajnoki kvalifikációhoz a játék több elemében is fejlődni kell a nemzeti együttesnek, de az lesz a legfontosabb, hogy a futballisták játékban és csúcsformában legyenek.

A szövetségi kapitány egyetértett azzal, hogy a magyarok közül a harmadik csoportmeccs legjobbjának választott Sallai Roland nyújtotta a legjobb teljesítményt a mostani Eb-n, szerinte a Freiburg támadója megérett arra, hogy tegyen egy lépést előre a karrierjében, de ez nem rajta múlik.

Nagyon jól futballozott, ő volt a legjobb játékosunk az Eb-n, de sajnos ez sem volt elég továbbjutáshoz 

– fogalmazott Rossi, hozzátéve, hogy a magyarok elsősorban a csapatmunkának köszönhetik az eddigi eredményeiket.

Egyetlen örömteli pillanatnak Rossi a skótok ellen 1-0-ra megnyert találkozó lefújását nevezte, de ez a boldogság is csak rövid ideig lett úrrá rajta. Arra a kérdésre, hogy bármit változtatna-e utólag, úgy felelt, hogy nagy dolgokat nem, de Nego Loic, Balogh Botond és Horváth Krisztofer sérülése miatt változtathatott volna a keret összetételén, de ez a válogatott teljesítményét összességében nem befolyásolta.

A magyarok a svájciaktól és a házigazda németektől elszenvedett kétgólos vereség után Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával 1-0-ra legyőzték Skóciát, így három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel fejezték be a tornát. A csoportharmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen végeztek. Három éve az előző kontinensviadalon is a csoportkörben búcsúztak Rossi tanítványai, akkor két ponttal negyedikek lettek Franciaország, Németország és Portugália mögött.

A válogatott legközelebb szeptember 7-én, a Nemzetek Ligája negyedik idényének rajtján Németország vendége lesz Düsseldorfban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.