BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CSOBOTH Kevin; SALLAI Roland; SZOBOSZLAI Dominik

Skócia–Magyarország: Csoboth Kevin volt a hős, Varga Barnabásért izgul a világ

A magyar labdarúgó-válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. A 69. percben szörnyű jelenetek játszódtak le, melyek az egész stadiont és televíziókészülék előtt ülőket egyaránt sokkolták: Varga Barnabást csak hosszú ápolás után, hordágyon, nyakmerevítőben vitték le a pályáról.

Noha mindkét csapatnak csak a győzelem adhatott reményt a továbbjutásra, mégis elsősorban a biztonság jellemezte a játékot az első percekben, eleinte egyik fél sem vállalt fel kockázatot. Valamelyest ugyan a skótoknál volt többet a labda, de az első gyors magyar ellentámadás végén Bolla Bendegúz távoli próbálkozását az ellenfél kapusa csak kiütni tudta. Többnyire a két büntetőterület közötti mezőnyjátékkal teltek a percek, egyik együttes sem tudott a másik védelmi vonala mögé kerülni sem a széleken, sem középen, így helyzetek mellett lövések sem voltak. Támadásban mindkét fél játékából hiányzott a kreativitás. A mérkőzés élvezhetősége még inkább visszaesett, mert az apró szabálytalanságok miatt töredezetté vált a játék, ebből a magyarok jöttek ki rosszabbul, mert Callum Styles, Orbán Willi és Schäfer András is sárga lapot kapott. A legnagyobb helyzet a 41. percben alakult ki, amikor Szoboszlai Dominik veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást, váratlan ívelése után Orbán tisztán fejelhetett, a labda a keresztlécen csattant, de a gólt nem adták volna meg les miatt. Összességében a skótok hiába birtokolták többet a labdát, még csak gólszerzési kísérletük sem volt.

Skócia–Magyarország
Skócia–Magyarország: Csoboth Kevin volt a hős, Varga Barnabásért izgul a világ / Fotó: AFP

A folytatásra is maradt a biztonsági türelemjáték, a rivális képtelen volt eljutni a magyar kapuig, de Marco Rossi tanítványai is csak elvétve jutottak lövésig, Sallai Roland kísérletét könnyedén védte a skót kapus. Az ellenfél első próbálkozására 53 percet kellett várni, de Che Adams lövése csúnyán fölé szállt. Az egyedüliként lendületesnek tűnő Sallai másodjára már életerősebb löketet eresztett meg, azonban Jack Hendry blokkolta a labdát.

A 69. percben szörnyű jelenetek játszódtak le, melyek az egész stadiont és televíziókészülék előtt ülőket egyaránt sokkolták: Szoboszlai szabadrúgása után Varga Barnabás ütközött két skóttal, majd mozdulatlanul terült el a gyepen. Néhányan stabil oldalfekvésbe helyezték, amíg megérkezett az orvosi stáb, de látszott, hogy nagy a baj, ezért többen azonnal mentőért kiáltottak. A mentősök viszont csak nagy nehezen, a magyar játékosok segítségével érkeztek meg Vargához, akit lepellel eltakarva, hosszú percekig ápoltak. Végül hordágyon, nyakmerevítőben hagyta el a pályát. Az első információk szerint a Ferencváros csatára eszméleténél volt, amikor az öltözőbe vitték. 

Skócia–Magyarország
Elnémult a stuttgarti stadion a 69. percben: Varga Barnabás két skót játékossal ütközött, majd hordágyon hagyta el a pályát / Fotó: AFP

Hosszú percek ápolása után – Vargát tapsvihar közepette vitték le a pályáról – folytatódhatott csak a játék, amely ezt követően valamelyest felpörgött. Az utolsó negyedórára kezdett kettészakadni a pálya, mert a döntetlen egyik félnek sem volt jó, komoly gólhelyzet azonban így sem alakult ki. Szoboszlai láthatóan fizikális problémával küzdött, mert akkor sem tudott lendületesen megindulni, amikor megnyílt előtte a terület, így pedig a szokottnál jóval kisebb veszélyt jelentettek a magyar támadások.

A rendes játékidő végén Schäfer megiramodása okozott izgalmat, Angus Gunn-nak kellett védenie. A tízperces ráadásban elkezdtek rohamozni a magyarok, előbb Szoboszlai tévesztette el nem sokkal a bal alsó sarkot, majd Csoboth Kevin viharzott el a jobb oldalon, de a jobb kapufát találta el. A végére teljesen kettészakadt a pálya, ekkor a csapatok fejvesztve rohamoztak a győztes – és reménybeli továbbjutást érő – gólért, Gulácsi Péternek először ebben a periódusban kellett nagyot védenie. Amikor már úgy tűnt, a nagy rohanásban sem lesz gól, akkor a meccs legjobbjának választott Sallai jobb oldali előretörése után tökéletesen szolgálta ki Csobothot, aki eldöntötte az összecsapást és a csoport harmadik helyére lőtte a válogatottat. A gól után percekig ünnepelt a csapat és a szurkolótábora, ahogy néhány perccel később, a lefújást követően is.

Skócia–Magyarország
Sallai Roland (20) tökéletes passzát Csoboth Kevin váltotta gólra a 101. percben / Fotó: Illyés Tibor

A csoportkör végén hatból a négy legjobb harmadik jut tovább, jelenleg a magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak.

A csoport, 3. (utolsó) forduló:
Magyarország–Skócia 1-0 (0-0)
Stuttgart, MHP Aréna, 52 ezer néző, v.: Facundo Tello (argentin).
Gólszerző: Csoboth (101.).
Sárga lap: Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (75. – pályán kívül), Csoboth (102.), illetve McTominay (51.).
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai (Szalai, 75.) – Bolla (Csoboth, 87.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 87.) – Szoboszlai, Sallai – Varga (Ádám, 75.).
Skócia: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Adams (Shankland, 76.).

Az A csoport végeredménye:
1. Németország  3   2  1  –   8–2   7 pont – továbbjutott
2. Svájc        3   1  2  –   5–3   5 – továbbjutott
3. MAGYARORSZÁG 3   1  –  2   2–5   3
4. Skócia       3   –  1  2   2–7   1 – kiesett

Továbbjuthat-e a csoportból Magyarország?

Az Eb lebonyolításából adódóan a hat csoportharmadik közül a legjobb négy kvalifikálja magát a nyolcaddöntőbe. A magyar válogatottnak abban kell bíznia, hogy ezen együttesekből kettő rosszabbul teljesít nála. Korábban csak egyszer történt meg, hogy egy válogatott három ponttal és negatív gólkülönbséggel ment tovább az első körből: 2021-ben Ukrajnának csupán mínusz egy volt a gólkülönbsége.

A mostani helyzet azért más, mert a B és C csoportban is előfordulhat, hogy kevesebb mint három pont elég lesz a harmadik helyhez. 

  • A B jelű négyesben a jelenleg egyaránt 1 ponttal rendelkezők közül Albánia Spanyolországgal, míg Horvátország Olaszországgal játszik, és ha az albánok, illetve a horvátok sem szereznek egy pontnál többet, máris megvan az egyik csapat, amelyiket a csoportharmadikok sorrendjében megelőz Magyarország. 
  • A C csoportban Szlovéniának két pontja van, de a végső győzelemre is esélyesnek tartott Angliával csap össze, így számolhatunk azzal, hogy nem lesz neki több. Ugyanitt Dánia–Szerbia meccs is van: azon a találkozón bármilyen eredmény születhet, ha a szlovénok tényleg kikapnak az angoloktól, mert akkor a kvartett harmadik helyezettjének biztosan csak két pontja lesz. 
  • A F-ben a csehek mellett a georgiaiaknak is mindössze egy döntetlenjük van, és ha nem abszolválják az utolsó csoportmérkőzésüket – a törökök, valamint a portugálok ellen –, újabb gárda végez a harmadik helyen háromnál kevesebb ponttal. 

Mennyi pénzt kap a magyar válogatott, ha továbbjut?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a győzelmet egymillió euróval jutalmazza, ami további másfél millió euróval gyarapodik a mi esetünkben, ha a skótokkal szembeni diadal továbbjutással párosul. 

Ez az összeg mai árfolyamon átszámítva csaknem egymilliárd forint (990,46 millió).

A hazai szövetség (MLSZ) a jól bevált gyakorlat szerint ennek az egyharmadát, vagyis 330 millió forintot oszt szét a magyar játékosok között. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.