BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Imane Helif: ha Isten úgy akarja, ez a válság aranyéremmel csúcsosodik ki

A sportolók zaklatásának befejezésére szólított fel mindenkit Imane Helif első interjújában vasárnap. Üzeni: mindenki tartsa tiszteletben az Olimpiai Chartát. Arról egyelőre nem akart beszélni, hogy átesett-e a doppingteszteken kívül más teszteken is. A NOB elnöke szakértőkhöz fordult, hogy tisztázzák, miért nem tekinthető nőnek az, aki az útlevelében nőként van feltüntetve.

Imane Helif az SNTV-nek adott interjúban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy átesett-e doppingvizsgálatokon kívül más teszteken. A Hámori Lucával vívott meccse után egy nappal azt mondta, nem érdekli senki véleménye, ő éremért jött a párizsi olimpiára.

Imane
Imane Helif: ha Isten úgy akarja, ez a válság aranyéremmel csúcsosodik ki / Fotó: AFP

A nemével kapcsolatos tévhitek gyűlölködő hulláma sérti az emberi méltóságot, és a sportolók zaklatásának befejezésére szólított fel mindenkit Helif. Azt üzente, hogy nagy hatással volt rá az ellene irányuló nemzetközi visszhang, de 

mindenki tartsa tiszteletben az Olimpiai Chartát, ne félemlítsék meg a sportolókat és ne osszák meg az embereket.

Köszönetét fejezte ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), illetve annak elnökének, Thomas Bachnak, amiért határozottan kiálltak mellette. Imane Helif többször is világossá tette, nem engedi, hogy a fecsegés vagy a vádak eltántorítsák őt attól, hogy megpróbálja megszerezni Algéria első olimpiai aranyérmét női ökölvívásban.

„Tudom, hogy az olimpiai bizottság igazságot szolgáltatott nekem, és örülök ennek a jogorvoslatnak, mert az igazságot mutatja” – tette hozzá.

Helif az egyéb tesztekre vonatkozó kérdésre nem akart válaszolni.

„Nem érdekel senki véleménye” – jelentette ki Hámori legyőzése után.

Azért versenyzik, hogy fejlődjön,  jobb legyen: 

Ha Isten úgy akarja, én is fejlődni fogok, mint minden más sportoló.

A 25 éves bunyós nagy nyomásként és fájdalomként értékelte ezt a megpróbáltatást, miközben otthonától távol versenyzik sportolói karrierje legfontosabb eseményén.

„Heti két napon tartom a kapcsolatot a családommal. Remélem, nem érintették őket mélyen. Aggódnak értem. Ha Isten úgy akarja, ez a válság aranyéremmel csúcsosodik ki, és ez lenne a legjobb válasz.” 

Imane Helif éveken át gond nélkül részt vett az IBA-versenyeken, majd a tavalyi világbajnokságról eltiltották. Helif tesztoszteronszintje állítólag magasabb, mint a nőké, valamint X és Y kromoszómája van, ami a férfiakra jellemző. Ennek ellenére nem számít férfinak, nőnek született, az útlevelében nőnek van feltüntetve. Az orosz testület – amely évek óta ütközött a NOB-bal – nem volt hajlandó semmilyen információt adni a tesztekről. Algéria nemzeti ökölvívó-szövetsége azonban továbbra is IBA-tag. 

Az afrikai öklöző múlt csütörtökön az olasz Angela Carini legyőzésével kezdte olimpiai futamát, aki mindössze 46 másodperc után feladta a mérkőzést. Carini később megbánta a döntését, és bocsánatot kért Heliftől.

Hámori Luca magyar ökölvívó és Imane Helif szombati olimpiai meccsét már nagy médiaérdeklődés követte. 

Thomas Bach, a NOB elnöke hangsúlyozta: van két bokszolójuk, akik 

  • nőnek születtek, 
  • nőként nevelkedtek, 
  • útlevelükben nőként vannak feltüntetve, és 
  • sok éven keresztül a női mezőnyben versenyeztek –

ez egyértelműen a női lét meghatározása.

Azzal folytatta, hogy amit most látunk, az az, hogy egyesek magukévá akarják tenni annak meghatározását, ki a nő. „Ezeket a szakértőket szeretném meghívni és felkérni, hogy álljanak elő egy új tudományos módszerrel annak meghatározására, hogy ki a nő, miként születnek meg a nők, miként nőnek fel, és aki útlevelében nőként van feltüntetve, miért nem tekinthető nőnek” – fűzte hozzá Bach.

Hámori Luca, bár keményen állta a pofonokat, végül nem bírt ellenfelével, és egyhangú pontozással elvesztette a találkozót, így 5. lett az olimpián a 66. kilogrammos súlycsoportban. Később a Magyar Ökölvívó Szakszövetség bejelentette: Hámori pontszerzéséért járó pénzjutalmát bronzéremért járó összegre egészíti ki – derült ki a szövetség Facebook-oldalára feltöltött bejegyzéséből. 

Imane Helif következő párizsi összecsapását a thaiföldi Janjaem Suwannapheng ellen vívja. Ha Helif ismét nyer, pénteken az aranyéremért küzd.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.