BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: Rasovszky Kristóf olimpiai bajnok, Betlehem Dávid bronzérmes

Rasovszky Kristóf 10 kilométeres nyílt vízi úszásában megszerezte Magyarország negyedik aranyérmét a párizsi olimpián. Betlehem Dávid ugyanebben a számban harmadik lett.

Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is részt vett a párizsi olimpia 10 kilométeres nyílt vízi úszásában. Rasovszky – aki három éve Tokióban második volt – szinte végig vezetett a 10 kilométeres pénteki viadalon, és meggyőző teljesítménnyel olimpiai bajnok lett. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid ugyancsak kiváló versenyzéssel, remek hajrával csapott a célba harmadikként.

Párizs 2024, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid
Párizs 2024: kiválóan indult a pénteki nap – arany- és bronzérmet szerzett Magyarország az olimpián / Fotó: Csudai Sándor / Mediaworks

Rasovszky napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyílt vízi szakág második aranyát nyerte, ráadásul ez a magyar úszósport 32. olimpiai elsősége.

Akárcsak huszonnégy órával korábban a nőknél – akik között Fábián Bettina taktikus versenyzéssel az ötödik lett –, a férfiaknál is a III. Sándor hídnál volt a rajt és a cél, a versenyzőknek innen kellett a sodrásiránnyal megegyezően előbb az Invalidusok hídja, majd az Alma hídja alatt átúszniuk és vissza, így várt rájuk hat 1666 méteres kör és a befutó.

Ahogyan arra számtani lehetett, a 29 fős férfimezőny éremesélyesei – köztük a két magyarral, a németekkel, a címvédő Florian Wellbrockkal, valamint az olasz és francia kihívókkal – rögtön a rajt után gyakorlatilag egy külön bolyt alkotva indultak meg. Az első kör végén a tokiói első három helyezett, azaz Wellbrock, Rasovszky és 1500 méter gyorson 2016-ban olimpiai bajnok, néhány napja Párizsban ezüstérmes olasz Gregorio Paltrinieri haladt az élen.

A második körben Rasovszky Kristóf, a szám regnáló világbajnoka vette át a vezetést, és néhány másodperces előnyre tett szert, így a frissítés után is vissza tudott térni az élre. A táv feléhez érkezve továbbra is zöld sapkában úszó „balatoni cápa” állt az első helyen, Betlehem az őt üldöző boly negyedik helyén haladt.

Az utolsó kört Rasovszky több mint 4 másodperces előnnyel kezdte meg, Betlehem a negyedik helyen fordult rá a hajrára. Rasovszky és a német Oliver Klemet 7 másodpercre elhúzott a többiektől, amikor már csak 800 méter volt hátra.

A célhoz érkezve Rasovszky Kristóf még egy lapáttal rá tudott tenni, német ellenfelének nem volt esélye megelőzni őt, és óriási győzelmet aratott. Végül a hab is felkerült tortára, Betlehem ugyanis nagyszerű hajrával harmadikként csapott a célba, így összejött az, amire a két jóbarát hosszú ideje várt, nevezetesen, hogy egy világversenyen egyéniben mindketten a dobogóra léphettek.

Rasovszky a párizsi magyar küldöttség negyedik aranyérmét, Betlehem pedig a negyedik bronzmedálját szerezte, a mérleg most:

  • 4 arany-, 
  • 3 ezüst- és 
  • 4 bronzérem.

Eredmény:

nyílt vízi úszás, férfiak (10 kilométer)

olimpiai bajnok: RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:52.7 óra
2. Oliver Klemet (Németország) 1:50:54.8
3. BETLEHEM DÁVID 1:51:09.0

 

Mennyi pénzt kapnak nyílt vízi úszóink az éremért?

Fontos, hogy az életjáradékra nincs hatással, hány olimpiai bajnoki címe van valakinek, az összeg, amit havonta megkap, fix és elsősorban az aktuális gazdasági helyzet befolyásolja.

A jelenlegi szabályozás szerint az olimpiai dobogósoknak 35 éves koruktól életük végéig részesülnek az életjáradékban. Az aranyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek felel meg, ami 2023-ban 571 200 forint volt.

Az olimpikonok díjazása 2024-ben:

  1. hely: 55 millió forint
  2. hely: 39,27 millió forint
  3. hely: 32,35 millió forint
  4. hely: 23,65 millió forint
  5. hely: 15,73 millió forint
  6. hely: 12,54 millió forint
  7. hely: 6,27 millió forint
  8. hely: 3,08 millió forint

Rasovszky az olimpiai bajnoki címével 55 millió, Betlehem a bronzérmével pedig 32,35 millió forintot szerzett.

Szajna: mit számít, ha koszos, amikor fontosabb a városmarketing? De mi is van a vízben?

Párizs sokat tett azért, hogy a folyó vize alkalmas legyen sportolásra, de mégsem sikerült elkerülni, hogy megbetegedjenek sportolók. A Szajnában a baktériumok szintje folyamatosan ingadozik, a szakemberek naponta ellenőrizték a víz minőségét. A megbetegedések ellenére az olimpia vezető tisztviselői alkalmasnak nyilvánították a folyót az úszásra. Egy triatlonista kórházba került, mások csak megbetegedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.