BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
buborék

Buborék vagy recesszió? E között kell választaniuk a jegybankoknak

Buborék vagy recesszió? Némi leegyszerűsítéssel e két veszély Szküllája és Kharübdisze között kell valahogy átevickélniük a meghatározó jegybankok vezetőinek, amikor azon gondolkoznak, hogyan is vonuljanak ki a világtörténelem legnagyobb szabású gazdaságélénkítési programjaiból.
2009.12.30., szerda 10:43

Akárcsak a görög mítoszban, itt is az a helyzet, hogy minél jobban próbálnak távolodni az egyik rémtől, annál közelebb kerülnek a másikhoz.

Miről is van szó? A 2007-ben kezdődött pénzügyi válságon a világ nagy jegybankjai úgy próbáltak úrrá lenni, hogy jó néhány különböző csatornán elképesztő mértékű extra likviditást zúdítottak a piacokra.

Ez nem is volt eredménytelen, mára megszűnt a pénzszűke, a piacok sok tekintetben normalizálódtak. Sőt, talán túlságosan is sikeresek voltak az akciók: egyre többen tartanak attól, hogy újra olyan buborékok alakulnak ki (esetleg már ki is alakultak) egyes eszközök árazását illetően, amilyenek kipukkanása bő két éve a válságot elindította.

A Világgazdaság rovatvezetőjének jegyzetét teljes terjedelemben itt olvashatja el

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.