BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
adóváltozás

Egyszerűsödött-e az idén a magyarországi adórendszer?

A kormány szerint az idén sikerült előrelépni az adórendszer egyszerűsítése terén. A megkérdezett adószakértők néhány területen látnak ugyan javulást, összességében mégis elégedetlenek a változásokkal.
2010.01.15., péntek 05:00

Lőcsei Tamás
A PricewaterhouseCoopers cégtársa
E-ügyintézés
„A korábbi reményekkel szemben nem lett egyszerűbb a magyarországi adórendszer 2010-re, és a vállalkozások helyzete sem vált könnyebbé. A személyi jövedelemadózás terén elég a cafeteria adó alá vonását említeni, míg a helyi iparűzési adónál a szigor növekedésére kell számítani. Gyanúnk szerint ugyanis az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal sokkal nagyobb figyelemmel fogja ellenőrizni a cégektől érkező bevallásokat, mint azt az önkormányzati adóhatóságok tették. Fontos tényező még az elektronikus dokumentálás helyzete is. Míg ugyanis a e-ügyintézés köre folyamatosan bővül, a polgári perrendtartás vita esetén még mindig a papíralapú iratokat ismeri el irányadóként. Holott a cégek nagy örömmel vennék a papíralapú dokumentáció jelentős szűkítését.”

Vámosi-Nagy Szabolcs
Az Ernst & Young adóigazgatója
Jogbiztonság
„Formálisan mindenképpen egyszerűsítésről beszélhetünk, hiszen az adónemek száma tavalyról ez évre 54-ről 52-re csökkent. Két járuléknem mellett a különadó is kikerült a rendszerből, ugyanakkor az idén először már számolnunk kell a vagyonadóval. Ez nemcsak a nagyobb értékű vagy befektetési céllal vásárolt ingatlanokra vonatkozik, hanem a nagy értékű járművekre, autókra, hajókra, repülőgépekre is. A bruttósítás az én megítélésem szerint is csak nehezebbé teszi az adó kiszámítását. Az ugyanakkor elkeserítő, és megítélésem szerint már a jogbiztonságot veszélyezteti, hogy az adótörvényeket csak tavaly több mint háromszáz helyen módosították húsz törvényjavaslat keretében. Ráadásul a nyári adócsomag több elemét is átírták, vagy azok mégsem léptek hatályba év elején.”

Veszprémi István
A Deloitte adópartnere
Kisebb könnyítések
„Olyan érdemi egyszerűsítésről, amely általában az összes adózó életét egyértelműen és nagyságrendileg könnyíti meg, nem beszélhetünk az idén. Vannak ugyan biztató jelek, ám az csak a következő hónapokban derül ki, hogy ez az adózók mekkora hányadának könnyíti meg ténylegesen az életét. Jó hír, hogy a külön munkaadói és -vállalói járulékot felváltotta a munkaerő-piaci járulék, a helyi iparűzési adót pedig immár egységesen az állami adóhivatalnak kell bevallani és befizetni. Ez utóbbi a sok telephellyel rendelkező vállalkozások számára lehet jelentős egyszerűsítés. Olyan kisebb könnyítések is akadnak, mint például az, hogy az előzetes ármegállapítási kérelem 2010-től már nem kötődik éves jelentéstételi kötelezettséghez, ahogy korábban. A bruttósítás azonban valóban nem nevezhető egyszerűsítésnek.”

Zara László
Az adókamara elnöke
Komoly fejtörés
„A magyar adórendszer sajnos 2010-re sem lett egyszerűbb, mint a korábbi években. Már az is előrelépés, hogy a múlt év második felében élő kétszintű tb-járulék az idén – a jövedelemlimit megszüntetésével – ismét egységessé vált. Komoly fejtörést okoz azonban a vállalkozások számára, hogy a tevékenység tényleges piaci ellenértéke alapján fizetendő járulék pontosan mit is takar. Ennél jóval egyszerűbb alkalmazható kitétel volt a minimálbér kétszerese mint járulékalap. Bár a bruttósítás semmiképpen sem az egyszerűsítés irányába hat, komoly gondokat az szja-adóalap felszorzása egy munkáltatónak sem fog okozni. Mindez csupán játék a számokkal, érdemi hatása nincs. A vagyonadó ugyanakkor – szintén az adóalap homályossága miatt – egyelőre igen megfoghatatlan.”



Ruszin Zsolt
A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi elnöke
Bonyolultabb
„Az ez év elején bevezetett, tb-járulékkal történő bruttósítás jóval nehezebbé és bonyolultabbá tette a bérelszámolások elkészítését, mint korábban bármikor. Erős kalandvágyra van szükség ahhoz, hogy valaki önerőből nekiveselkedjen az új alapra helyezett személyi jövedelemadó kiszámításának. Az adómódosítások iránya tekintetében helyeselhető a különadók megszüntetése, az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ezek nem voltak bonyolult, nehezen bevallható adónemek. Kiszámításuk általában automatikusan történt, ez tehát nem komoly egyszerűsítés. Az viszont igen, hogy a több mint ezer települési adóhatóság helyett 2010-től immár az állami adóhivatal fogja össze a helyi iparűzési adóval kapcsolatos ügyeket, ennek kifejezetten örülünk.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.