BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kirgizisztán

Kirgiz versenyfutás

Alig űzték el Kurmanbek Bakijev kirgiz államfőt, máris megindult a versengés az új vezetés kegyeiért az Egyesült Államok és Oroszország között. Mindkét nagyhatalom légibázist tart fenn a stratégiai jelentőségű országban, és azok sorsa a közép-ázsiai térség egészére gyakorolt befolyás szempontjából kulcsfontosságú.
2010.04.19., hétfő 05:00

Bakijev múlt hét végi – Kazahsztánból átfaxolt – lemondása mindenesetre elhárította a polgárháború és az ország kettészakadásának a kockázatát; az átmeneti kormány vezetője, Roza Otunbajeva szerint a helyzet az amerikai és az orosz elnök személyes közvetítésével rendeződött. Az új vezetésnek Washington és Moszkva is támogatást ígért; nemcsak politikait, de pénzt is a szegénység enyhítésére és az infra-struktúra fejlesztésére.
Otunbajeva kormányának keményvonalasai azt sürgetik, hogy zárassák be az Egyesült Államokkal az afganisztáni csapatok ellátásában kulcsszerepet betöltő Manasz légibázist. Kirgizisztánban sokan vélik úgy, hogy a támaszpont üzemanyag-ellátásával kapcsolatos szerződések méltánytalan előnyökhöz juttatták Bakijevet és családját, és általában is: a légibázis miatt Washington sok mindent elnézett a megbuktatott vezetésnek, korruptságától kezdve az emberi jogi visszaélésekig.
A bázis bezáratásától Otunbajeva ugyan elzárkózott, ám utalt rá, hogy felülvizsgálhatják annak működését. Mint mondta: Kirgizisztánnak egyik hatalom irányába sem szabad elmozdulnia. BÁ

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.