BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ár

"Akár harminc százalékkal drágulhat a közeljövőben a kenyér"

Az egyik oldalon emelkedő alapanyagárak, növekvő költségek, a másik oldalon gyilkos árverseny rontja az élelmiszeripar eredményességét. Milyen megoldással lehet úrrá lenni a helyzeten?
2010.08.27., péntek 05:00

Kovács László
A Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója
A piac dönti el
„Kiszámíthatatlan módon befolyásolhatják a közeljövőben az alapanyagárak a hústermékek árait. A kereslet ugyanis olyan mértékben esett vissza az országban, hogy további nagymértékű drágulást már nem viselnek el a fogyasztók. Az alapanyagárak újabb növekedése tehát beláthatatlan következményekkel járhat, ezért a mostani rossz termésnek nem kellene feltétlenül áremelést indukálnia, hiszen végső soron a piac dönti el ezeket a kérdéseket. A termelőknek és a feldolgozóknak is önmérsékletet kell gyakorolniuk: tudomásul kell venni, hogy az életszínvonalhoz kell alkalmazkodnunk. Kormányzati akarat is szükséges ugyanakkor: az élelmiszerek áfájának csökkentése is tompíthatná a negatív hatásokat mind a termelők, mind a fogyasztók szempontjából.”

Losó József
A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója
Korlátok
„Egyszerű logika: amiből kevés van, annak felmegy az ára. Márpedig ebben az évben a kedvezőtlen időjárás miatt jóval kevesebb a termés az ágazatunk szempontjából fontos zöldségekből, gyümölcsökből: a burgonya vagy a borsó több mint 30 százalékkal, a csemegekukorica 15–25 százalékkal drágult. Ez az áremelkedés mindenkinek rossz azonban, hiszen a termelők kiesését nem tudja kompenzálni, miközben folyamatosan növekednek a közüzemi díjak, az üzemanyag és a csomagolóanyagok ára is. Mindenképpen lesz tehát áremelés, ám nem olyan mértékű, mint kellene. A meggyengült élelmiszeriparral szemben ugyanis egy erős kereskedelem áll, amely mindig talál olyan gyenge láncszemet, amely – túlélése érdekében – hajlandó nyomott áron eladni az árut.”

Varga László
A Magyar Pékszövetség elnöke
Felélt tartalékok
„Akár harminc százalékkal drágulhat a közeljövőben a kenyér. Ez azonban nem csak azzal függ össze, hogy az elmúlt hetekben gyors emelkedésnek indult a búza és más gabonafélék ára, vagy a malmok magasabb áron biztosítják a lisztet. Azért is szükségessé válik a növelés, mivel az elmúlt két-három évben – elsősorban a kereskedelmi láncok által teremtett árverseny miatt – a pékek nem tudták olyan mértékben érvényesíteni költségnövekedésüket, mint az szükséges lett volna. Márpedig a lisztén kívül az üzemanyagok, illetve a külföldről származó, a forint gyengülése miatt jóval magasabb áron beszerezhető adalékanyagok árát is meg kell nézni. Összességében mostanra jutott el a szakma arra a szintre, hogy felélték az összes tartalékukat, így ez az árszint már működésüket veszélyezteti.”

Bárány László
A Baromfi Terméktanács elnöke
Tartós kereslet
„Hisszük és reméljük, hogy a baromfihús és a tojás kereskedelmi árának emelkedése folytatódik. Tartós keresleti piacot tapasztalunk az utóbbi két-három hónapban, ha ehhez hozzávesszük a forint gyengülését is, látható: az exportra szállító vállalkozások úgy tudták növelni eredményességüket, hogy ezért semmit sem kellett tenniük. Ám finom műszerrel mérjük, mennyit bír el a piac: a jelenleg tapasztalható 8-10 százalékos növekedés nem lehet korlátlan. Jóllehet nem magyar jelenség sem a takarmányárak, sem a baromfiárak emelkedése, hazánkban könnyen visszaüthet, ebben közrejátszik a rendkívül magas áfatartalom. Ezért javasoljuk a forgalmiadó-tartalom csökkentését, hiszen az tompíthatná az alapanyagárak emelkedésének fogyasztókra gyakorolt hatását.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.