Kovács László
A Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója
A piac dönti el
„Kiszámíthatatlan módon befolyásolhatják a közeljövőben az alapanyagárak a hústermékek árait. A kereslet ugyanis olyan mértékben esett vissza az országban, hogy további nagymértékű drágulást már nem viselnek el a fogyasztók. Az alapanyagárak újabb növekedése tehát beláthatatlan következményekkel járhat, ezért a mostani rossz termésnek nem kellene feltétlenül áremelést indukálnia, hiszen végső soron a piac dönti el ezeket a kérdéseket. A termelőknek és a feldolgozóknak is önmérsékletet kell gyakorolniuk: tudomásul kell venni, hogy az életszínvonalhoz kell alkalmazkodnunk. Kormányzati akarat is szükséges ugyanakkor: az élelmiszerek áfájának csökkentése is tompíthatná a negatív hatásokat mind a termelők, mind a fogyasztók szempontjából.”
Losó József
A Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója
Korlátok
„Egyszerű logika: amiből kevés van, annak felmegy az ára. Márpedig ebben az évben a kedvezőtlen időjárás miatt jóval kevesebb a termés az ágazatunk szempontjából fontos zöldségekből, gyümölcsökből: a burgonya vagy a borsó több mint 30 százalékkal, a csemegekukorica 15–25 százalékkal drágult. Ez az áremelkedés mindenkinek rossz azonban, hiszen a termelők kiesését nem tudja kompenzálni, miközben folyamatosan növekednek a közüzemi díjak, az üzemanyag és a csomagolóanyagok ára is. Mindenképpen lesz tehát áremelés, ám nem olyan mértékű, mint kellene. A meggyengült élelmiszeriparral szemben ugyanis egy erős kereskedelem áll, amely mindig talál olyan gyenge láncszemet, amely – túlélése érdekében – hajlandó nyomott áron eladni az árut.”
Varga László
A Magyar Pékszövetség elnöke
Felélt tartalékok
„Akár harminc százalékkal drágulhat a közeljövőben a kenyér. Ez azonban nem csak azzal függ össze, hogy az elmúlt hetekben gyors emelkedésnek indult a búza és más gabonafélék ára, vagy a malmok magasabb áron biztosítják a lisztet. Azért is szükségessé válik a növelés, mivel az elmúlt két-három évben – elsősorban a kereskedelmi láncok által teremtett árverseny miatt – a pékek nem tudták olyan mértékben érvényesíteni költségnövekedésüket, mint az szükséges lett volna. Márpedig a lisztén kívül az üzemanyagok, illetve a külföldről származó, a forint gyengülése miatt jóval magasabb áron beszerezhető adalékanyagok árát is meg kell nézni. Összességében mostanra jutott el a szakma arra a szintre, hogy felélték az összes tartalékukat, így ez az árszint már működésüket veszélyezteti.”
Bárány László
A Baromfi Terméktanács elnöke
Tartós kereslet
„Hisszük és reméljük, hogy a baromfihús és a tojás kereskedelmi árának emelkedése folytatódik. Tartós keresleti piacot tapasztalunk az utóbbi két-három hónapban, ha ehhez hozzávesszük a forint gyengülését is, látható: az exportra szállító vállalkozások úgy tudták növelni eredményességüket, hogy ezért semmit sem kellett tenniük. Ám finom műszerrel mérjük, mennyit bír el a piac: a jelenleg tapasztalható 8-10 százalékos növekedés nem lehet korlátlan. Jóllehet nem magyar jelenség sem a takarmányárak, sem a baromfiárak emelkedése, hazánkban könnyen visszaüthet, ebben közrejátszik a rendkívül magas áfatartalom. Ezért javasoljuk a forgalmiadó-tartalom csökkentését, hiszen az tompíthatná az alapanyagárak emelkedésének fogyasztókra gyakorolt hatását.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.