BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gazdasági válság

A nemzetközi befolyást is csökkentheti a kormány által tervezett csomag

Nagy-Britannia nemzetközi politikai befolyását is csorbíthatják azok a megszorítások, amelyek részleteit szerdán ismerteti George Osborne pénzügyminiszter.
2010.10.18., hétfő 05:00

 Az ország 37 milliárd fontos védelmi költségvetését mintegy 10 százalékkal faraghatják le, de a takarékoskodást a külügyminisztérium sem kerülheti el. Ez pedig nemcsak követségek és konzulátusok bezárását jelentheti, de a BBC világszolgálatának és a British Councilnak is összébb kell majd húznia a nadrágszíjat.

Újabb pénzinjekciót igényelne a gazdaság.

Az Egyesült Államok máris tudatta Londonnal azzal kapcsolatos aggályait, hogy a védelmi büdzsé megkurtításának „a két ország közötti különleges kapcsolat” láthatja kárát. William Hague külügyminiszter sietve igyekezett megnyugtatni Washingtont, hogy Nagy-Britannia az Egyesült Államok fontos szövetségese marad, és katonai költségvetése továbbra is az egyik legnagyobb lesz a világon. Az ugyanakkor borítékolható, hogy Hague a katonai missziók helyett a jövőben inkább a brit üzleti érdekekre összpontosít, különösen az olyan nagy feltörekvő piacokon, mint Kína, India és Brazília.

A jelenleg a világ 170 országában több mint 260 képviseletet fenntartó brit külügyminisztérium költségvetését már a 90-es évek elején alaposan megvágták. A most következő megszorítások hatását egyedül az ellensúlyozhatja némileg, ha a tevékenységek egy részét a fejlesztési segélyezés kategóriájába sorolják át, amely a kormány döntése szerint mentesül a lefaragásoktól.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.