BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
KT

Csak tízezer nőt érint a nyugdíjba vonulás könnyítése

Jövőre 11,6 milliárd forinttal csökkenti a költségvetési bevételeket az a törvényjavaslat, amely a nők számára lehetővé teszi a 40 éves szolgálati idő melletti nyugállományba vonulást, tekintet nélkül az illető korára.
2010.12.01., szerda 06:30

 A Költségvetési Tanács (KT) számítása szerint ez a kiesés 2012-ben 19,2, 2013-ban 32, 2014-ben pedig 35,6 milliárdra nő. Mivel a javaslat már jövőre is negatívan befolyásolja a költségvetési egyenleget, az nem felel meg a kötelező ellentételezéssel kapcsolatos törvényi elvárásnak – figyelmeztet a KT. A következő négy év során a javasolt jogszabály-módosítás évi 0,1 százalékkal fékezi a GDP növekedési ütemét, és ugyanennyivel lassítja a versenyszféra foglalkoztatottságának bővülését is.

Jövőre mintegy tízezer olyan nő kérheti a nyugdíjazását, akinek a mai szabályok szerint erre nem lenne lehetősége. A szám évről évre folyamatosan nő, és 2014-re megközelíti a 24 ezer főt. A kezdeti kismértékű létszámnövekedés oka, hogy a hatályos jogszabályok is lehetővé teszik az 1952-ben és 1953-ban született, legalább 37 év szolgálati idővel rendelkező nők nyugdíjba vonulását 59. életévük betöltése után.

Előzetes hírek szerint a T. Ház többségének és a kormánynak a támogatását is élvező törvénymódosítás lényege: 2011. január 1-je után a legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők életkoruktól függetlenül teljes öregségi nyugdíjat igényelhetnek. A jelenleg hatályos szabályozás is lehetővé teszi a nyugdíjba vonulást a hosszú szolgálati idővel rendelkező nőknek 62. életévük betöltése előtt, a korhatárra vonatkozó kedvezmény ma csak két év.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.