BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Project Syndicate

Eltérő gazdasági receptek

Komoly kihívások előtt áll a világgazdaság – ez az, amelyben minden közgazdász egyetért, aki a Project Syndicate jóvoltából kifejtette véleményét lapunk Kitekintő című, év végi mellékletében. A megoldásokban ugyanakkor már akadnak nézeteltérések.
2010.12.29., szerda 05:00

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint a legutóbbi válság tanulsága az volt, hogy milyen gyengén értjük a pénzügyi rendszer és a gazdaság egésze közötti kapcsolatot, illetve az országok közötti viszonyrendszert, ezért minden szinten erősíteni kell az együttműködést. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász ugyanakkor úgy véli, az uralkodóvá tett szabadpiaci ideológia megköti a politikusok kezét a válságra adandó válasz megtervezésénél, ezért szemléletváltás kell.

Soros György üzletember szerint az euróövezet szétesésének elkerülésére strukturális változásokra van szükség, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter viszont a tékozló tagországok megfegyelmezésében látja a kiutat. Úgy véli, további eladósodással nem lehet elindítani a növekedést, ezzel szemben Nouriel Roubini amerikai közgazdász idő előttinek tartja a fiskális konszolidációt.

A közgazdászok véleményét itt olvashatja el

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.