BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
rokkantnyugdíjak

"All in"-t mondott a kormány a reformcsomaggal

Ha túllépünk a csúszásokon, egészen ígéretes kis csomagot kapunk
2011.03.03., csütörtök 05:00

Ha túllépünk azon, hogy a reformokról szóló keddi kormányzati bejelentés lényege mégiscsak az: a részletes javaslatok nyárra, egyes esetekben pedig csak jövőre készülnek el, egészen ígéretes kis csomagot kapunk. Többhavi találgatás után immár legalább az világossá vált, egyes területeken mekkora megtakarításokkal számol a kabinet. A milliárdok azonban eltakarják a lényeget, vagyis hogy a tervezett szigorítások az adott terület finanszírozásának mekkora részét vonják el.

Márpedig éppen ezeknek az arányszámoknak a fényében támadhat némi kétségünk afelől, nem bizonyulnak-e széllelbéleltnek a kormányzati tervek. Egyes területeken ugyanis a források harmadát-negyedét vonnák el úgy, hogy például a komoly prés alá kerülő közösségi közlekedés esetében még mindig az állami dotáció jelentős részét kitevő időskori utazási kedvezmények fenntartását ígérik. Akárhogy is lesz: az érintettek jobban teszik, ha készülnek a javarészt nyárra várható hideg zuhanyra, a kilátásba helyezett szigorítások jó része ugyanis biztosan fájni fog.

A jegyzethez tartozó cikkünk itt olvasható!

További kérdés, hogy legalább a büdzsét valóban az előre jelzett több százmilliárdos nagyságrendben segítik-e ki ezek a lépések. Félő ugyanis, hogy a megtakarítások „áldozatai” egy másik kiadási soron jelennek majd meg: a mostani kvázi rokkantakból a jövőben munkanélküli-segélyen élők, a gyógyszerüket fizetni nem tudókból egészségügyi ellátottak lesznek.

Hacsak... Hacsak nem lódul meg úgy a gazdaság, hogy képes lesz felszívni a frissen a munkaerőpiacra „zuhanókat”. Hacsak a bérek növekedése nem ellensúlyozza a támogatások csökkenését, befagyasztását. Bár sokan túlzónak találják az 5 százalék feletti bővülési ütemet, már az is nagy szó lenne, ha meghaladnánk a 4 százalékot. Ez ugyanis 2004 óta nem sikerült. Ehhez pedig vállalni kell kockázatokat. Úgy tűnik, hogy – pókerhasonlattal élve – a kormány készül az „all in”-re. Reméljük, jó lesz a lapjárás.


 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.