BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Budapest

Tarlós legnagyobb csatája

Nem túlzás brutálisnak nevezni az offenzívát, amelyet Tarlós István indított néhány kerületi polgármester, illetve általánosságban a főpolgármesteri hatáskört korlátozni vágyók ellen.
2011.03.18., péntek 07:30

A fonódó villamosok ügyében tart az állóháború a II. kerülettel, a város első embere a Fővárosi Közgyűléstől is egyre több jogot von magához, eközben pedig olyan nyilatkozatok hangoznak el, amelyek súlyosságához nagyon nem szokhattunk hozzá.

Azaz dehogynem hallhattunk ilyeneket. A jobboldali politikusok pontosan ugyanígy álltak hozzá ellenzéki éveikben a szocialistákhoz, és hasonló támadásokat kaptak balról. Ami megdöbbentővé teszi az eseményeket, az az, hogy most éppen jobboldali csatázik jobboldaliakkal.

Pedig Tarlós lépéseiben nincs semmi különleges. A világ legtermészetesebb dolga, ha egy város irányítója minél nagyobb hatáskört szeretne magának. Adott egy fenntarthatatlanul nonszensz alapállapot: Budapestet egyszerre huszonöt helyről próbálják irányítani, ha a városvezetés és a kerületek mellett a kormányt is ideszámoljuk. Nem kell meglepődni, hogy Tarlós ez ellen tenne; már Demszky Gábor is ezt szerette volna, csak mögötte nem volt elég politikai erő ehhez. Az erő és a stílus szokatlan csak, nem a végcél.

A legnagyobb kérdés persze még mindig ugyanaz, ami a Demszky-érában: mekkora a főpolgármester valódi ereje. Mert a döntések látszatra lehetnek egyszemélyiek, de a szavazógombokat három tucat képviselő nyomja meg. A Fidesz közgyűlési többsége kicsi, minden képviselő zsarolási potenciálja nagy, a kerületi önkormányzati lobbiról nem is szólva. A főpolgármester kemény csatát vállalt, de valószínűleg még ő sem tudja, nyerhet-e.

Itt tartunk most. Ha Tarlós túlbecsüli erejét, csúnyát bukhat. Ha jól méri fel, mit érhet el, még sikeres, karakteres és valóban önálló főpolgármester is lehet belőle.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.