BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kereslet

A modern idők leglátványosabb gazdasági csodája

A Kínában kételkedők most ismét hangosak. Peking azonban rendre megcáfolja a szkeptikusokat, amikor az irányt tartva állandósítja a modern idők leglátványosabb gazdasági csodáját. Ez az irányzat várhatóan folytatódik.
2011.06.08., szerda 14:20

Manapság sokan aggódnak Kínával kapcsolatban az infláció, a túlzott beruházások, az ugrásszerűen növekvő bérek és a rossz banki hitelek miatt. Rangos akadémikusok is óvnak, hogy Kína áldozatává válik a „közepes jövedelmek csapdája” néven ismert és rettegett jelenségnek, amely oly sok fejlődő állam gazdaságát kisiklatta. Az aggályokban megtalálható az igazság magva, főleg az inflációs problémák miatt. A félelmek azonban nagyrészt a rossz általánosításokból erednek. Az alábbiakban felsorolt tíz ok jelzi, miért nem célszerű a kínai gazdaságról mások tapasztalatai alapján látleletet készíteni.

Stratégia. Kína már 1953-tól kezdve ötéves tervekben fogalmazta meg a makrogazdasági irányokat, világosan megszabott célokkal és az azok eléréséhez szükséges gazdaságpolitikai eszközökkel együtt. A nemrég hatályba léptetett 12. ötéves terv stratégiai fordulópontot jelenthet, mert ennek részeként a harminc év óta sikeres, termelési alapú modellt a virágzó, fogyasztói társadalom modelljére cserélik.

Elkötelezettség. Kína számos korábbi zavargásról hordoz emlékeket, ezért az ország vezetése mindennél nagyobb súlyt fektet a stabilitásra. Ez az elkötelezettség kiváló szolgálatokat tett az országnak, hogy elkerülje a 2008–09-es válság járulékos pusztításait, emellett fontos szerepet játszik az infláció, az eszközárbuborékok és a hitelállomány-minőség romlása elleni küzdelemben.

Teljesítés. Kínának a stabilitás iránti elkötelezettsége hatásos, az erre épített harmincévnyi reform gazdasági dinamizmust gerjesztett. Kulcsfontosságú volt a vállalati szféra és a pénzügyi piacok reformja, emellett az ország levonta a korábbi válságok tanulságait, és szükség esetén irányt vált.

Megtakarítások. Az 50 százalékot is meghaladó belföldi megtakarítási ráta jól szolgálta az ország céljait, mert alapot kínált a beruházásokhoz, és segítette a külső sokkhatásokkal szemben védelmet nyújtó devizatartalékok felduzzasztását. Kína most kész arra, hogy az elért többleteket felhasználja a belső kereslet élénkítésére.

Faluról városba áramlás. Az utóbbi harminc évben a városi lakosság aránya 20-ról 46 százalékra növekedett, és az OECD becslése szerint a következő húsz esztendőben további 316 millió ember költözik vidékről a városokba. Az urbanizáció eme páratlan hulláma szilárd alapot képez az infrastrukturális beruházások, illetve a kereskedelmi- és lakóingatlan-építések folytatásához. A túlzott beruházások és „szellemvárosok” létrejötte miatti félelmek egyoldalúan a kínálati oldalt tolják előtérbe, mellőzve a pezsgő kereslet érzékelését.

Fogyasztás . A magánfogyasztás Kínában a GDP alig 37 százalékát képviseli, ez a nagyobb országok sorában a legalacsonyabb arány. A 12. ötéves terv azonban a munkahelyteremtésre, a bérek emelésére, a szociális háló kiépítésére összpontosít, ez erős lökést adhat a vásárlóerő növekedésének, ezzel a fogyasztás által képviselt GDP-hányad 2015-ig akár 5 százalékponttal is feljebb mehet.

Szolgáltatások. A kínai GDP-ből a szolgáltatások alig 43 százalékkal részesednek, ez jóval alacsonyabb a globális átlagnál. Az ágazat azonban az ország fogyasztásorientált stratégiájának fontos elemét képezi, különösen a kis- és nagykereskedelem, a közlekedés, a beszállítói logisztika, a vendéglátás és a szabadidős tevékenységek körében. A következő öt évben a GDP szolgáltatási hányada akár a tervezett 4 százalékpontnál is nagyobb arányban bővülhet. Ez jó recept a munkaintenzív, környezetbarát és az erőforrások hatékony felhasználásával járó növekedésre.

Külföldi működő tőke. A modern kori Kína már egy ideje mágnesként vonzotta a multinacionális nagyvállalatokat. Ilyen beruházások révén korszerű technológiához és menedzsmentismeretekhez juthatott az ország, s ez katalizátorként hatott a gazdasága fejlesztésében.

Oktatás. Kína óriási lépéseket tett a humántőke fejlesztésében. A felnőttkori írástudás közel 95 százalékos, a középiskolákba a fiatalok 80 százaléka iratkozik be. A standardizált PISA-teszteken a 15 éves sanghaji diákok lettek a világelsők matematikában és szövegértésben. Az ország egyetemeiről évente több mint másfél millió mérnök és tudós kerül ki, s jó úton halad a tudásalapú gazdaság kiépítése.

Innováció. Kínában mintegy 208 ezer belföldi szabadalmi bejelentést tettek 2009-ben, ezzel az ország a világranglista harmadik helyére került Japán és az Egyesült Államok mögött. A nemzetközi szabadalmi bejelentések sorában jelenleg a negyedik az ország, de gyorsan jön felfelé. A GDP-ből kutatásra és fejlesztésre szánt hányadot 2015-ig 2,2 százalékra emelik, ez duplája lesz a 2002-es szintnek. A 12. ötéves terv az innovációalapú „stratégiai új iparágak” kialakítására összpontosít majd, beleértve az energiatakarékosságot, az új generációs információs technológiákat, a biotechnológiát, a magas szintű gépgyártást, a megújuló energiák felhasználását, alternatív anyagok és új üzemanyagokkal működő járművek gyártását. A felsorolt területek ez idő tájt mindössze 3 százalékát adják a kínai GDP-nek, ezt a kormány 15 százalékra kívánja emelni 2020-ig, jelentősen javítva a hozzáadottérték-arányokat.

Jonathan Spence, a Yale Egyetem történésze sokáig óvott attól, hogy a Nyugat ugyanazon a szemüvegen keresztül tekintsen Kínára, mint önmagára. Ennek indokoltságát jól jelzi a Kína-szkeptikusok mostani produkciója. Igen, a mi normáink szerint az ottani egyensúlyhiány fenntarthatatlan helyzetet teremtett, de a távol-keleti ország éppen abban különbözik másoktól, hogy ezeket az aggályokat komolyan veszi. Míg a Nyugat egy diszfunkcionális és ingoványos politikai rendszer foglyává vált, Kínában az eltökéltség és az eszköztár is megvan a stratégiai célok eléréséhez. Most nem érdemes Kína ellenében fogadni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.