BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
szavazás

Így bukott meg a Médiatanács macija

Szerdán jelentette be a Médiatanács, hogy a másfél hete tartó internetes szavazás végeredményeként egy kisfiú piktogramja fogja mutatni a gyerekeknek és szüleinek, hogy melyek azok a tévéműsorok, amik biztosan nem tartalmaznak ijesztő jelenteket.
2011.07.20., szerda 19:05

Az új médiatörvény kissé átírta a korhatár-besorolási rendszert, ennek keretében megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika. Csakhogy a kisgyerekek még nem feltétetlenül ismerik fel a számokat, ezért döntött úgy a Médiatanács, hogy kiskorúak megóvása érdekében nem karika, hanem egy gyermekbarát piktogram kerülhet a képernyők alsó sarkába. A tanács blogján három különböző képből lehetett választani, egy kisfiú, egy kutya vagy maci ajánlja vagy védje-e a tartalmainkat. Csakhogy a maci kissé szerencsétlen választásnak bizonyult, mivel a kép az internetet életmódszerűen böngészők számára azonnal a 4chan oldalról világhódító útjára elindult Pedobear nevű, nem túl gyermekbarát konnotációkat felelevenítő medverajzra emlékeztette.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a lelkes internetező társadalom hamar rákapott a kéjenc kábítószeresre hajazó macira, amely már ez első nap a szavazatok több mint 50 százalékát birtokolta. A médiatanács blogoldalán ugyan azonnal megjelentek a Pedobearrel való szerencsétlen hasonlatosságra utaló bejegyzések, ám úgy tűnt, hála a tréfát jól ismerő internetezőknek, a Maci mindenkit megelőzve lesz az első. Aztán hétvégén beindult a gépezet és hirtelen a semmiből előtört a kisfiú. Miközben két vetélytársa alig néhány szavazatot kapott, a kisfiú több ezret, és ez hétfőn sem volt másképp. Ennek köszönhetően a szavazás végére a nemi diszkriminációs kérdéseket felvető piktogram - miért nincs kislány is? - a szavazatok 64 százalékát gyűjtötte be, vagyis toronymagasan nyert.

Jusson eszünkbe, a Való Világ 4. részében mekkora felháborodást okozott az Gigi-Éva párbaj, ahol a kiszavazóshow félidejében ugyan az előbbi hölgy vezetett, ám a végén minimális különbséggel mégis Éva nyert. Eközben nézők százai panaszkodtak arra, hogy nem tudtak Gigire sms-ben szavazni. Az ügyben több feljelentés is érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), mely hivatalból meg is indította a vizsgálatot: milyen előírás szabályozza a szavazások rendjét, hol ismerheti meg ezek tartalmát a néző, hogyan történik a szavazatok regisztrációja, illetve milyen számú szavazat érkezik egy-egy fordulóban.

Vajon történt-e hasonló visszaélés a kutya, a kisfiú és a maci esetében? Vajon ha panaszt teszek az NMHH-nál, kivizsgálják-e, milyen IP-címről hány szavazat érkezett, manipulálhatták-e a szavazást a médiatanács falain belül, egyáltalán a valós eredményeket jeleníti-e meg az oldalon található jpg-kép? És amennyiben - teljesen valószínűtlenül - fény derülne bármilyen csalásra, vajon megmásítaná-e saját döntését manipulációra hivatkozva az NMHH, repülnének-e fejek, írnának-e ki új szavazást? Valószínűtlen.

Akkor viszont lenne egy tiszteletteljes kérésem. Lényegtelen ügyekben ne írjanak ki több szavazást, pláne ha nem tudják elfogadni a végeredményt, az ugyanis nem demokrácia. Akár az eredmények meghamisítása, akár azok el nem fogadása rossz szájízt hagy maga után a lakosság körében, ami után csak kínos magyarázkodás vagy felsőbbrendű asztalról lesöprés következhet. Bármelyik is legyen, komoly presztízsveszteség az ára.

Ugye emlékeznek még a Megyeri hídra, melynek névadójaként két amerikai komikus, Jon Stewart és Stephen Colbert is harcba szállt, sőt egy ideig Chuck Norris vezette a szavazást? A földrajzinév-bizottság végül úgy döntött Megyeri híd lesz a neve, hogy az "elnevezéséből kiderüljön annak földrajzi elhelyezkedése", csakhogy ez a név be sem került a szavazás második fordulójába. Hát nem volt roppant kínos?!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.