BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Rijád

Arab esély

Időt és energiát igénylő személyes kapcsolatépítés és -tartás, stabil tárgyalópartnerek, archoz, névhez köthető gazdaságpolitika – ezt nevezik az arab világot jól ismerők a legfontosabbnak egy-egy üzlet elnyerésének a folyamatában a világnak azon a fertályán.
2011.08.23., kedd 13:10

Ez ma a lehető legaktuálisabb és leghasznosabb tanács, amelyet egy olyan kormányzat kaphat, amely arra törekszik, hogy minél több üzlethez segítse hozzá saját vállalkozásait az arab tavasz után óhatatlanul átalakuló térségben. Ahol elengedhetetlenné válnak komoly fejlesztések a gazdaság beindítása, a foglalkoztatási gondok enyhítése, az életszínvonal emelése érdekében, eleget téve az arab ifjúság követelésének.

További jó tanácsuk, hogy időben kell lépni – elsőként a kormányzatnak. Ugyanis az egész világ ott fog tolongani Líbiában, Egyiptomban, Tunéziában vagy Szíriában, amikor elérkezik az újjáépítés, a fejlesztés ideje.

S van még egy: ne csak a potenciális fogadó országra koncentráljon a kormányzat, hiszen az arab országok java saját erőforrásokból képtelen lenne finanszírozni a szükséges fejlesztéseket. Részben az USA, részben az EU, részben a politikai és gazdasági befolyásukat növelni akaró, gazdag arab államok – élükön Szaúd-Arábiával és Kuvaittal – állják majd a cech javát. Adott a rástartolás az uniós projektekre. De jó lenne, ha a sok százmilliárd dolláros Öböl-menti alapokból finanszírozandó programokra is rá tudnának a magyarok csatlakozni. Ehhez állami segítség kell – Orbán Viktor egy hónap múlva ezért is lobbizhat Rijádban.

Mindez fontos, ám az sem ártana, ha az arab partnerek tudnák, kihez forduljanak, ha a külgazdaság irányítójával tárgyalnának. Mert ugye a szakemberek szerint a személyes kapcsolaton nagyon sok múlik az arab világban. A külgazdasági államtitkárok pedig nálunk csak úgy jönnek és mennek. Évek óta egyébként.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.