BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
IMF

Biztonságosan finanszírozható-e Magyarország?

Rég nem látott szintre emelkedett a Magyarország hiteltörlesztési kockázatát mutató CDS-felár, emiatt többen felvetik azt, hogy ismét hasznos lenne egy védőháló a Nemzetközi Valutaalaptól. A lapunk által megkérdezett szakértők utóbbi esélyét csekélynek látják.
2011.10.14., péntek 05:00

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára
Új befektetők
„Főleg annak a függvénye a piaci finanszírozás fenntartása, hogy bekövetkezik-e egy újabb leminősítés, illetve előáll-e egy újabb nagy válság a fejlett gazdaságokban. Mindennek aránylag kicsi a valószínűsége, és még ebben az esetben is van esélye a kormánynak, hogy a Közel-Keletről vagy Kínából találjon befektetőket, erről is szóltak a legutóbbi találkozóik. Ha ezek a lehetőségek sem válnak elérhetővé, akkor a gazdasági növekedés hiányában rászorulhat az ország egy újabb kölcsönre, vagy legalább egy készenléti megállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal. Ebben az – egyébként alacsony valószínűségű – esetben az IMF nem vonakodhat, hiszen a pénzügyi világ stabilitását is érintené, ha Magyarország bajba kerülne.”

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója
Egyelőre ár kérdése
„Magyarország finanszírozása mindaddig biztosítottnak látszik, amíg a feltörekvő térségbe áramlik a pénz. Elsősorban az alacsony amerikai kamatok miatt mennek a források a gyorsabban növekvő régiókba. Ha ez megszakad, például amiatt, hogy a világgazdaság növekedése mégsem lesz olyan robusztus, mint most várják, akkor a forráskiáramlás nyomán bajba kerülhet a magyar gazdaság. Mindaddig azonban csak a finanszírozás költsége kérdéses, ha viszont bekövetkezne egy negatív fordulat, akkor újra felerősödnének az aggodalmak a magyar gazdaságpolitikával és az adóssághelyzettel kapcsolatban. Újabb IMF-csomagra azonban csak abban az esetben számítok, ha ezt a piaci folyamatok kényszerítik ki.”

Németh Dávid, az ING Bank elemzője
Később lehet baj
„A következő három évben még világszinten is magas lesz az ország lejáró devizatartozása, vagyis a devizafinanszírozási igénye. Csak abban az esetben képzelhető el ennek zökkenőmentes megújítása, ha le tud tenni a kormány egy fenntartható makropályát tartalmazó csomagot a befektetők elé. Önmagában a 2012-es finanszírozási igény még kezelhető lenne, de a befektetőket meg kell győzni, hogy később sem lesz baj, lehet, hogy célszerű lenne még az idén kilépni a piacra, és nem törődni azzal, ha kicsit lassabban csökken emiatt a bruttó adósság. Szerencsére a forintfinanszírozásban sikerült az Államadósság-kezelő Központnak némi mozgásteret nyernie a sikeres év eleji kibocsátásokkal, így legalább emiatt nem kell aggódni egyelőre.”

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. Elemzője
Vannak tartalékok
„Az elmúlt három évben zömmel a külföldi szereplők vásárolták a magyar államkötvényeket, ezáltal ki vagyunk téve a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandóságának. Az állam rendelkezik jelentős tartalékokkal, például a magán-nyugdíjpénztári vagyon eddig nem értékesített részével, az MNB-ben lévő betéteivel, illetve hitelfelvételi lehetőségekkel, ezek azonban nem fedezik teljes egészében a finanszírozási igényt, így mindenképpen szükségünk lesz pluszforrásra. Részben rajtunk kívül álló okok, az eurózónatagok válságának kifejlete, illetve a globális konjunktúra is meghatározzák a rendelkezésre álló források bőségét. Emellett azonban a 3 százalék alatti államháztartási hiányt is szigorúan tartani kell.”

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investment befektetési igazgatója
Hidak felégetve
„Komoly kihívás előtt áll Magyarország 2012-ben, hiszen a válság még nem ért véget, ugyanakkor a finanszírozás terén az eddigi biztonsági hálót gyakorlatilag megszüntettük. A nemzetközi szervezetek feltételekhez kötött segítségéből nem kér a kormány, az idei kényelmet biztosító egyszeri nyugdíjpénz jövőre elfogy, ráadásul a válság kitörése után felduzzasztott finanszírozási tartalékok jelentős részét is leépítettük. Nem marad más, mint elhitetni a befektetőkkel, hogy Magyarország a jövőben kiszámítható és piacbarát gazdaságpolitikát folytat, ahol a fenntartható költségvetési és adósságpálya elérése és fenntartása a romló külső körülmények közepette is az egyik legfontosabb célkitűzés marad.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.