BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lakástámogatás

Szocpol és kamattámogatás - Szakértők az új rendszerről

A kormány a múlt héten jelentette be a lakástámogatások új rendszerét, amelynek keretében újraindul a szociálpolitikai kedvezmény, és új típusú kamattámogatott hiteleket is bevezetnek. Az érintettek jó irányba tett lépésként üdvözlik az intézkedést.
2011.10.21., péntek 05:00

Szükség volt rá
„Nagy szükség volt már egy hasonló, piacélénkítő lépésre, hiszen évek óta alig van megrendelés az építőiparban, a szakma óriási veszteségeket szenvedett el. A lakásépítésből 2009-ben teljesen eltűntek a kedvezmények, támogatások, emiatt különösen látványos a leépülés ebben a szegmensben. Alapvetően megmaradtak a korábban ismert rendszer elemei, bár az is igaz, hogy jóval szigorúbbak a feltételek, kisebb a mozgástér. Nem túl jó hír, hogy a szocpol mértéke elmarad a korábbitól, a kamattámogatás időtartama pedig a hitel futamidejétől függetlenül legfeljebb öt év lehet. Ez utóbbi bizonytalanságot eredményez, hiszen nem lehet előre tudni, hogy ezen idő elteltével hogyan alakulnak a piaci kamatok.”
Kató Aladár, a Tondach Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Jó az irány
„Bár a Társaság a Lakásépítésért Egyesület legalább évi 40 ezer új lakás megépítését szorgalmazza már régóta, a mostani kormányzati szándékot sem lehet lebecsülni. Előrelépés, hiszen némiképp élénkítheti a piacot. Évek óta szeretnénk elérni, hogy legyen egy jól működő otthonteremtési rendszer, a javaslataink közül számos visszaköszön a tervezetből. A mai állás szerint 13-15 ezer használatbavételi engedélyt adnak ki az idén, ez a szám 1960 óta (KSH-adat ettől az időponttól áll rendelkezésre) nem volt ilyen alacsony. Ha ezt az új program révén néhány ezerrel sikerül megfejelni, már mondhatjuk, hogy jó az irány. Még jobb lenne persze, ha erre a célra egy jóval nagyobb öszszeg lenne elkülönítve.”
Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke

Keresletélénkítés
„A kormányfő által bejelentett új lakástámogatási rendszer jó irányba tett lépés. A megújított szocpol alacsonyabb összege, szigorúbb feltételei, valamint a támogatásra rendelkezésre álló keret összhangban van a költségvetés lehetőségeivel, ez egyfelől megnyugtató, hiszen nem jelent túlzott terhet ebben a kiélezett gazdasági helyzetben, ugyanakkor nem várható tőle olyan lakáspiaci fellendülés, mint az ezredforduló környékén volt. A támogatás bevezetésétől azt várjuk, hogy hozzájárul az évtizedes mélyponton lévő lakáspiac fellendüléséhez, élénkíti a keresletet, így számos olyan család tudja végre értékesíteni – egyébként forgalomképes – ingatlanát, amely vevő hiányában az elmúlt években nem tudott költözni.”
Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese

Ugrásra készen
„Remélem, hogy az új otthontámogatási rendszer némiképp inspirálja majd a bankokat, és a lakosság is tud élni a kedvező lehetőséggel. Így ha lassan is, de végre erősödhet az építőipari, azon belül is elsősorban a lakásépítési aktivitás. Most ugyanis elkeserítő a helyzet, alig van munka, soha ilyen kevés lakás nem épült. A cégek csak nagy nehézségek árán tudják megtartani szakmai csapatukat, nem kevesen pedig már a rolót is lehúzták. Én azért bízom abban, hogy rövid időn belül megpezsdül a piac, a cégünk már készül is az új helyzetre. Megpróbálunk bekapcsolódni a beruházói, előkészítői folyamatba, hogy néhány lakással már ugrásra készen várhassuk a kedvező fejleményeket, az első megrendelőket.”
Bitay Zoltán, a Duna-Épszer tulajdonos-vezérigazgatója

Bizalomerősítő lépés
„Pénzügyi, piaci bizalomerősítő lépésnek minősíthető az otthonteremtési program elindítása. Gerjeszti a lakossági előtakarékosságot, erősíti a banki hitelezési készséget. Arra számítunk, hogy az igények meghaladják a bejelentett forrásokat, így jövőre akár a költségvetési tartalékkeret terhére újabb összegeket tesz a kormány a rendszerbe. A programnak legfeljebb egy év múlva lesznek érzékelhető hatásai, vagyis 2012 végére várhatók érdemleges megrendelések. Beindulhat a lakásmobilitás, ezzel együtt jár a felújítási, korszerűsítési igények növekedése, mindez a kisvállalkozásokat hozza helyzetbe. Érthetetlen viszont, hogy a felmerülő költségeknek mindössze a 70 százalékát kell számlával igazolni.”
Koji László, az ÉVOSZ alelnöke

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.