BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
törvényjavaslat

Az EU bünteti a kormányt, ők pedig minket?

Megbüntet az Európai Unió? Megbüntet a kormány is! Ilyen üzenete lehet annak a javaslatnak, amelyet most terjesztettek a parlament elé: ha az Európai Bíróság döntése miatt kártérítést kell az államnak fizetnie, azt kőkeményen behajtja majd extra adók formájában. Márpedig az elképzelés igen hamar több lehet, mint vészterhes lehetőség, hiszen egyre nagyobb az esély, hogy érkezzen egy ilyen ítélet.
2011.11.22., kedd 13:30

Igazán nem is az a tudat a súlyos, hogy ezeket az összegeket adón keresztül gyűjtenék össze. Csak a végzetesen demagógok állnának elő erre azzal a kéréssel, hogy ne az emberekkel fizettessék meg. A baj ott van, hogy a kormány meg sem próbál valamin spórolni, úgy átcsoportosítani költségvetési tételeket, hogy a kártérítés legalább egy része kijöhessen máshonnan. Az egyébként sem kicsi adóterhekre teljes egészében rárakódik az, amit a kormány jogilag hibásnak ítélt döntései miatt kapunk – talán jobb is nem belegondolni, mennyit jelenthet ez.

Az indítványt ráadásul abba a törvényjavaslatba tették bele, amely a kommunizmus idején elkövetett bűnökről szól, vagyis semmi köze nincs az adókhoz. Ez lassan már nem lep meg senkit, mégsem szabad átsiklani a probléma felett. Mert a jó gazdaság egyik legfőbb alapja a kiszámíthatóság, ami nem csak arról szól, hogy ne sok véletlenszerűen kivetett különadó legyen, hanem arról is, hogy az adótörvényeket ne meglepetésként írják meg.

A kormánypártok nagyjából kilencszáz oldalnyi törvényjavaslatot nyújtottak be a hétvégén, hétfőn pedig az este szavazásra feltett indítványokhoz hosszú, utolsó pillanatos, salátaszerű módosítókat kellett áttanulmányozni. Ezzel három körnek okoznak igen nagy kényelmetlenségeket: az ellenzéki képviselőknek, az újságíróknak és a Fidesz-holdudvaron kívüli gazdasági elitnek, akiknek naprakészen ismerniük kell a rájuk is vonatkozó újabb és újabb szabályokat. Az ellenzékért és a sajtóért nem kár, megbirkózunk a magunk bajaival. De a gazdaságot állandó bizonytalanságban tartani – abból nem jöhet ki jól senki sem.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.