BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hozam

A "spekulánsok" ismét veszik a magyar fizetőeszközt

Nyolc hónapos csúcson járt tegnap a forint árfolyama, nagyjából ott, ahol tavaly szeptemberben a végtörlesztés és a leminősítések előtt; a hosszú állampapírok hozama néhány nap alatt csaknem egy százalékpontot esett; a CDS-ünk ára pedig száz bázispontot csökkent a múlt hét közepe óta.
2012.05.03., csütörtök 05:00

A „spekulánsok” tehát ismét veszik a magyar fizetőeszközt, de a diszkont kincstárjegyeink is hatalmas túljegyzés és komoly hozamcsökkenés mellett keltek el a legutóbbi aukción.  A forinterősödés legfőbb oka, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti viták rendeződni kezdtek, így megkezdődhetnek végre a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.

A befektetők pedig ezt úgy értékelik, komoly mértékben csökkentek a magyar állam fizetőképességével kapcsolatos kockázatok.
Hasonló forinterősödést azonban láttunk már korábban is. Szárnyalt a forint 2010 őszén is, amikor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette: tartani fogjuk a hiánycélt. Vagy 2011 tavaszán, az első Széll Kálmán Terv bejelentése után. Aztán amikor kiderült, hogy a hiánycél tartásához „nem ortodox” intézkedések is kellenek, a Széll Kálmán Terv megvalósítása pedig lassan halad, a befektetői bizalom megingott.

A tartós forinterősödéshez szükség van a persze kedvező nemzetközi piaci hangulatra is, de az is kulcsfontosságú, hogy a magyar kormány mennyire marad hiteles a befektetők szemében. Ezen a téren eddig voltak hiányosságok, a politikai célok sokszor előrébbvalónak tűntek a hozamok leszorítására vagy a forint árfolyamának stabilizálására való törekvéseknél. Márpedig ha egy kormány így állítja fel a fontossági sorrendet, nem igazán a spekulánsokkal tol ki, hanem a saját adófizetőivel. Azok a devizahitelesek ugyanis, akiknek most május első napjaiban vonták le a részletét, valószínűleg örültek, hogy a múlt hetinél bő tíz forinttal olcsóbb frankárfolyam mellett fizethettek, de a többi adófizető is megkönnyebbülhet, ha az újonnan kibocsátott állampapírokra fizetendő kamatteher kisebb lesz.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.